Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1802694 www.bgdnes.bg

ДАНС проверява поръчвал ли е Доган премиера

Софийската градска прокуратура (СГП) е възложила на ДАНС проверка на сигнала, че е бил подготвян атентат срещу премиера в оставка Бойко Борисов с поръчител Ахмед Доган. Спецагентите ще трябва да установят дали в масивите им наистина е постъпвала такава информация за готвено покушение. В случай че се намери такава информация, от ДАНС трябва да преценят дали тя е секретна и може ли да се търси отговорност на Бойко Борисов за огласяването й.

Сигналът, по повод на който е възложена проверката от СГП, е бил депозиран от председателя на ДПС Лютви Местан до президента на Росен Плевнелиев. В него е посочено изявлението на Бойко Борисов в парламента по време на гласуването на оставката на кабинета. Пред депутатите премиерът обяви, че преди няколко седмици шефът на разузнаването го е информирал за документ, получен от чужда служба, в който се твърди, че Ахмед Доган е поръчал убийството му. Шефът на ГЕРБ е трябвало да бъде ликвидиран през 2009 година, защото е засегнал интересите на мощна трансгранична групировка.

Реклама

Копие от сигнала си шефът на ДПС Лютви Местан е изпратил и до главния прокурор Сотир Цацаров.

При Цацаров вече е пристигнала и поканата да гостува в шоуто на Слави Трифонов. Тя бе отправена в понеделник вечерта, като тв водещият дори обяви въпросите, които ще му зададе. Ден след като ги изчете в ефир, Слави ги изпрати с официално писмо в кабинета на главния прокурор. Един от въпросите е свързан именно с поръчаното от Ахмед Доган покушение срещу Бойко Борисов. Освен срещу лидера на ДПС Дългия иска да знае и кога ще започне разследване по аферата с Мишо Бирата, папката с Буда и произвола на монополите.

Проверка на "България Днес" показа, че Сотир Цацаров още не е решил дали да гостува в шоуто на Слави.

"Всеки има право да задава въпросите си и да праща писма за главния прокурор, но това не значи нищо. Цацаров сам ще си прецени дали да отиде в шоуто на Слави, това е въпрос на личен избор и той не е длъжен да уведомява обществото за всяко свое решение", коментира пред "България Днес" говорителката на главния прокурор Стелиана Кожухарова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама