Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18027320 www.bgdnes.bg

Изкачилата Еверест Мариета Георгиева: Спирам с 8-хилядниците

Всичко е трудно - от самото начало до връщането в базов лагер. Има важна подготовка, на която разчитах и тя не ме предаде, това каза третата българка, покорила Еверест Мариета Георгиева пред Нова телевизия.

Тя се занимава с образование - има школи за обучение на деца, включително и езикови.

"Много пътувам по света. Колкото и голям да е той, доста неща се препокриват и си приличат. Случайно се запознах с хора, пътуващи за Килиманджаро. От разказите им се въодушевих и се записах. Така през декември 2019-а този връх в Танзания беше първият висок, който изкачих. Той бе като кукичката на въдицата и аз клъвнах - запалих се по изкачването на високи върхове."

Мариета разказа за помощта на фирма, на чиято е разчитала при изкачването на Еверест.

"На 100 процента няма как да кажеш коя фирма е добра и надеждна, аз ги проучвах 2 години. Когато Силвия Андреева изкачваше Еверест (тя е втората българка - б.а.) бях в техния лагер, след това се записах проучвателно и бях в Южна Америка. Останах доволна и се записах за Еверест, после изкачих Елбрус с приятели. Сега вече ми остават още два или три високи върхове, но най-трудното мина. Обещах на близките си вече само по-ниски върхове да катеря, а не 8- хилядници. Най-трудното мина, в момента има много добра екипировка като ботуши и ръкавици с нагреватели. По пътя за Еверест не съм студувала и за миг даже бях прегряла. Технологията е много развита - можеш да вървиш и по лед без проблем. Използвах джипиес система, контактувах се децата ми всеки ден със съобщения. Искам да завърша всички високи върхове", каза с усмивка Мариета Георгиева.

Четете още

Петя Колчева - първата българка, стъпила на покрива на света:  Лавина едва не ни уби със съпруга ми под Еверест

Петя Колчева - първата българка, стъпила на покрива на света: Лавина едва не ни уби със съпруга ми под Еверест

Българка отново изкачи Еверест!

Българка отново изкачи Еверест!

Реклама
Реклама
Реклама