Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1802736 www.bgdnes.bg

Вампирът от Видин към полицаи: Ще ви ям

"Ще ви ям!" - това заплаши водещите го в съда полицаи 41-годишният Митко Борисов. Мъжът, който има психически отклонения, си е внушил, че ще се оправи, ако пие човешка кръв. Видинският вампир, както се прочу напоследък Борисов, вече няколко пъти нападна майка си и баща си с тази цел. Бе задържан, след като преди няколко дни заплаши и случайна жена.

41-годишният Митко Борисов, за чиито пориви да пие човешка кръв "България Днес" разказа, вчера застана пред магистратите. Районният съд във Видин разгледа искането за принудителното настаняване на "вампира" в психиатрично заведение.

Реклама

На заседанието са били разпитани десетина свидетели, разказаха присъствалите. Ужасени, дори през сълзи, обрисували срещите си с Митко Борисов. През последните дни той е нападнал доста хора. Подгонил с нож млад мъж, след като срязал гумите на автомобила му. Човекът успял да избяга. От сервитьорка в ресторанта на бившия "Балкантурист" във Видин поискал безплатна бира. Когато получил отказ, започнал да буйства. Казал, че ще я заколи, но жената успяла да избяга.

Болният срязал четирите гуми на колата и на бившата си жена Галя, а дъщеря си Марина, която сега ще бъде абитуриентка, заплашил с убийство, ако не му даде пари. Друг мъж от Видин, Цеко Пополежков, също бил атакуван, а Митко Борисов дори го предупредил да си мълчи, защото в противен случай ще го нареже на парчета.
В съдебна зала показания даде и бащата на Митко - Иван Иванов, който е нападан неколкократно. Срещата между двамата не минала особено гладко и синът с особен блясък в очите се нахвърлил срещу отеца си с викове: "Ти трябва да умреш!".
Съдия Андрей Дечев наредил на охраната Митко Борисов да бъде изведен, но той изсипал към него порой от заплахи и ругатни. Когато двама полицаи изкарали буйстващия мъж в коридора, мятайки се между тях, той започнал да нарежда, че ще ги уволни, след което ще ги изяде.

След заседанието съдия Андрей Дечев обясни, че Митко Борисов веднага ще бъде изпратен в Държавната психиатричната болница в Карлуково за два месеца, за да му бъдат направени експертизи. След това съдът може да постанови тримесечно принудително настаняване в лудница.

"Сега за известно време ще видим спокойствие. Напоследък младите дори бяха спрели да си пускат децата на улицата. Ако обаче след 3 месеца го пуснат от Карлуково и не го настанят за постоянно в психиатрия, започвам да пиша писма до Страсбург, защото нашите закони явно са недостатъчни", закани се Славчо Минков, кмет на село Рупци, в което живее кандидат-вампирът. 

Бащата Иван Иванов също казва, че сега той и втората му жена Сашка ще вземат глътка въздух, защото всекидневният тормоз ще спре поне временно.

"Отивам да сменям вратата, която беше разбил преди няколко дни. След това трябваше да дежуря цяла нощ с едно двуметрово копие, което съм си направил... В случай че се върне пак", обяснява Иванов и добавя: "Купих лекарства, за да му ги дам в съда - син ми е все пак. Казаха ми обаче, че ще му бият успокоителни. Сега в Карлуково и за него ще е по-добре. Като го стабилизират, там го пращат да работи в кухнята, та ще позаглади косъма. Сега не се хранеше, само обикалял посред нощ улиците на Видин и се опитвал да влиза в къщите в Рупци, за да иска пари за алкохол. Хората му давали, само и само за да се спасят."

Реклама

Иван Иванов установил и откъде синът му придобил вампирските си наклонности, въпреки че признава, че още от години имал садистични наклонности и разпарял животни:
"Някаква врачка от Бончова махала (старото име на видинското ромско гето "Нов път" - бел.а.) го подучила, че трябва да убие близък и да му изпие кръвта. Тогава щял да стан велик и да се излекува", обяснява родителят.

С две брадви

Митко Борисов от години имал увлечение към хладното оръжие, разказват хората от Видин и от родното му село Рупци. Постоянно ходел с брадва, много често с две и ги размахвал по улиците. Когато нападнел някого, пристигали полицаи, взимали му ги, но тъй като е освидетелстван, го освобождавали. Това се повтаряло 15-ина пъти. След ден-два обаче си намирал нова секира.

Обичал и да си купува ножове. Разпродавал на пътуващи роми всички метални предмети от наследствената си къща в Рупци. С получените 5-10 лв. отивал на пазара и си взимал кама. Когато му я конфискували полицаите, продавал нещо, за да се въоръжи отново.

Дело след месец

Митко Борисов и преди многократно е задържан принудително в лудницата в Карлуково. В момента по съдилищата се точи и друго дело. През лятото Видинският окръжен съд отказва да го постави под запрещение и сега процесът е в Апелативния съд в София. Видинският съд не постановява задържане, защото Борисов твърди, че баща му иска да го прати в лудница, за да го обере. Въпреки че е прочетена експертиза, според която "паметта и интелектът са болестно ангажирани".

Реклама
Реклама
Реклама