Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18031890 www.bgdnes.bg

Марокански скакалци глозгат Родопите

  • Бедствено положение в Кърджалийско
  • Местните се страхуват, но успяват да разгромят огромните рояци 

Доли ЛУКАНОВА

Висока степен на нападение от марокански скакалци обявиха няколко общини в Кърджали! Огромни рояци насекоми атакуваха над 20 000 декара, като най-тежко е положението в района на Черноочене.

Реклама

"Страшно, ужасно беше! Доста хора бяха уплашени, че върви към селата. Животновъдите бяха най-притеснени, защото скакалците унищожават всичко по пътя си", коментира пред "България Днес" Еджевит Ибрам, кмет на село Стражница.

В някои населени места дори обявяват частично бедствено положение, тъй като агресивните насекоми съсипват всякакъв вид растителност. Обичайно този вид скакалци се срещат в атлантическите острови, Португалия, Испания, Франция, Италия, а също и на Балканите. Насекомите могат да прелетят на не повече от 50-75 километра от мястото, където са се излюпили. Видът намира благоприятни условия за снасяне на яйцата си на ливади, пасища и др. Напада почти всички култури, като предпочита тревистата растителност - житни, едногодишни и многогодишни бобови, зеленчукови, технически култури, ливадни треви и др. При липса на храна напада лозята, овощните култури, горските насаждения и др.

"За щастие щетите сега не са големи. Общината организира пръскане по въздух и се нормализираха нещата при нас. Рахат ни е и сме благодарни. Засега всичко е умряло", допълва Ибрам.

Експерти са категорични, че борбата с мароканския скакалец трябва да бъде насочена срещу ларвите, тъй като те са концентрирани на малки площи, сравнително по-слабо подвижни са, по-чувствителни са на използваните препарати и по-лесно могат да бъдат унищожени. Аграрите в Хасково са предупредени и имат готовност, тъй като има опасност нашествието да се прехвърли натам.

"Голяма напаст са! При нас имаше много, но вече е спокойно, надявам се да няма проблеми с тях нито при нас, нито в други населени места. И миналата година имахме, но не бяха толкова много. Дано да не се появят пак", коментира пред вестника кметицата на съседното село - Свободиново.

Рояци марокански скакалци се наблюдават често след суха и топла зима. Последното голямо нашествие в Кърджалийско е било преди 10 г. и тогава също е имало голяма икономическа опасност за местните култури.

Реклама
Реклама
Реклама