Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1804021 www.bgdnes.bg

Икономистът Боян Дуранкев: Не обменяйте левове в евро и долари

Бисерка БОРИСОВА
- Господин Дуранкев, има ли опасност валутният борд да падне покрай нестихващите улични протести?
- На този етап - категорично не, защото имаме макроиномическа относителна стабилност. Повечето от исканията на протестиращите са насочени не към някакви валутно-финансови промени, а към едно по-справедливо общество и по-справедлива държава. Атаките не са против лева и борда, затова и опасност няма. Хората не трябва да изпадат в паника, да обменят левове в долари и евро. Защото, ако тази паника стане масова, може да доведе до рухването на някои финансови институции. А рухне ли една такава институция, почват да се сриват и останалите. 
- Какво ще стане, ако протестите продължат?
- Ако в един момент се окаже, че наследството в страната е наистина тежко, тогава е възможно и да има някакви финансови колизии. Но поне до средата на май, когато се очертава да се проведат предсрочните парламентарни избори, не очаквам да им такива.
Иначе е нормално в момента да се очакват определени сътресения в акциите на българските компании, което се случва винаги при подаване на оставка на кабинет. Неприятно ще е, ако служебното правителство не овладее хаоса и бизнесът например спре плащанията си към бюджета.
- Гръцки сценарий у нас възможен ли е?
- Не, причините са коренно различни. Българите протестират срещу даването на властта в ръцете на няколко монопола, свързани с всички партийни върхушки. Хората искат очистване на системата. Докато в Гърция стачкуват, за да не достигнат заплатите и пенсиите им размерите на българските.
- Как гледат чуждите инвеститори на случващото се у нас?
- Няма бягство на капитали от България в момента. Но и сега, и преди протестите чуждите инвеститори гледат на страната ни по начин, който Жерар Депардийо изрази най-точно. Поканен да дойде да живее в България, той каза, че у нас данъците може да са по-ниски от тези в Русия, но за него в морално отношение Русия е по-спокойна и по-чиста от България. На нас проблемът не са ни валутният борд и данъците, а липсата на политическа и социална стабилност. Обикновеният гражданин и семейството му нямат усещането за стабилност. А когато ни липсва тази микростабилност, и чуждите инвеститори със сигурност ще ни заобикалят.
- Не загубиха ли протестиращите, искайки оставката на кабинета, тъй като сега няма кой да увеличи заплати и пенсии, няма кой да отнеме лиценза на ЕРП-тата? 
- Проблемът в момента не се ограничава само в сметките за ток и парно. А в това, че държавата е разложена. Че частният бизнес е неправилно контролиран. Че от 20 години ни се обещава как този или онзи Мойсей ще ни преведе през пустинята и ще ни осигури европейско бъдеще.
Българите сега стачкуват против монополите. Не само в енергетиката, но и срещу партиите монополисти. Стачкуват против системата за неотзоваване на политиците, против високите цени и ниските заплати. Налице е цялостна системна криза. И ако президентът не съумее да състави наистина програмно правителство, ще настрои тълпата и срещу себе си. Да се надяваме обаче, че той ще се справи с отговорната задача и балансът този път ще бъде в полза на народа, а не монополите, едрия бизнес и едрите партийни групировки.
- А народът наясно ли е какво точно иска и как да постигне желаното?
- Народът е наясно какво НЕ желае. Сред протестиращите има хора, които знаят какво да направят, за да бъде то в полза пак на народа. Но има известна опасност властта да остане в ръцете на улицата, буквално казано. И на бандитски групировки, който се интересуват в момента от дебалансиране на положението. Тази опасност е не по-малка от опасността да се състави тайно партийно-банкерско правителство, за каквото вече се говори. 
- Призивите за национализация откъде идват: от народа или от бандитските среди, които по думите ви гледат към властта?
- Стара максима е, че когато нещо не функционира добре, трябва да му се смени мениджмънтът. Ако и след това не функционира добре, се преразглежда въпросът за собствеността. Нищо страшно няма едно нещо да стане държавно, но под пълен обществен контрол. В крайна сметка до този момент не е предложено никоя атомна бомба да мине в частни ръце и да се управлява частно.
- Разбрахме, че съпругата на Станишев, бившата жена на Доган, депутатът от БСП Антон Кутев работят за ЕРП-тата. Спасителен вариант ли е тогава национализацията, щом като именно политиците ни са виновни за кризата?
- Много сте права и по никакъв начин не бих могъл да опонирам на такава теза. Държава, която не е с чисти ръце, топло сърце и ясен ум и мъдрост, всички я наричат корумпирана. Имаме си нещо, с което не трябва да се гордеем - че България е на първо място сред страните в ЕС по корупция! Тази корумпирана държава е онази стена, срещу която тръгна народът в момента. И която трябва да бъде пометена както Берлинската стена навремето.
- Заговори се, че от средите на протестиращите ще се роди нова партия. Възможно ли е това?
- Засега исканията на протестиращите са са за плоска държава, а плоската държава не се базира върху една партия или личност. 
- Ако след изборите нито една партия няма мнозинство, за да състави правителство - какво ще се получи? Да очакваме ли финансов срив тогава?
- Отиваме твърде далеч в прогнозите, а за съжаление нямаме потенциала на баба Ванга. Мисля си, че в следващия парламент, каквито и да са резултатите от вота, ще се търсят не болшевишки решения, а чисто консенсусни. За мен консенсусът е много по-добър от демокрацията, въпреки че един много известен политик твърди, че демокрацията е най-доброто нещо.
- В парламента обикновено влизат водачите на листи, които по традиция са партийните ръководства. Това са хората, които до момента са управлявали държавата и срещу които протестиращите се борят. Откъде да дойде промяната тогава?
- Така е. Системата трябва да бъде морализирана, да се базира върху ясни ценности, а не само на размахване на партийните байраци. Затова ние готвим едно много сериозно предложение. Тъй като избирателният закон едва ли ще бъде променен в полза на суверена, ще настояваме една трета от кандидатите във всяка партийна листа да бъде определена пряко от гражданите в съответния избирателен район. Така няма да има само спускане на кандидати отгоре, а по места хората да имат и свои представители, ще знаят за кого гласуват, макар и в рамките на партийните листи.
 - Във Варна, един от градовете, където протестите са най-силни, получената преди дни сметка за ток е буквално с 50% по-ниска. Как да си обясним това?
- Ами може би глобалното затопляне е повлияло на сметките за януари?! Хаха! Не мисля, че някой не може да си обясни какво и защо. Впрочем във Варна атаката е и против кмета. Недоволството към местната власт вече се прехвърля и в други градове. Очевидно цялото държавно управление от горе до долу, целият държавен модел е силно корумпиран и се нуждае от ампутация на някои части.
- Предвид разразилата се във Великобритания антибългарска кампания заради евентуална вълна от наши емигранти на Острова, ако сте на мястото на Дейвид Камерън в момента, ще се страхувате ли?
- Представяте ли си великата Великобритания колко е велика, ако се плаши от няколко хиляди българи, които ще отидат на Острова да търсят работа!
Иначе Камерън няма за какво да се страхува при създалата се ситуация, тъй като никога не се е обяснявал в любов на никой български премиер. Вероятно Камерън е имал други обекти на своите влюбвания, но не и някой от България.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама