Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18040489 www.bgdnes.bg

Оцелял по чудо след наводненията в Карловско: Още сънувам страшния потоп, видях смъртта в очите

Майка ми се поболя и почина, душевното няма да мине, казва учителят 

Доли ЛУКАНОВА

Протести вдига община Карлово. Причината - държавата така и не направи обещаното на пострадалите при потопа преди две години села. Хората там продължават да живеят в мизерни условия и не забравят стихията, която ги връхлетя.

"Още сънуваме този страшен потоп! И аз, и синът ми, всички. Душевното няма да мине скоро. Психиката ни е нарушена. Беше страшно. Без да преувеличавам, мога да кажа за себе си, че видях смъртта в очите!"

Реклама

Това заяви в емоционална изповед пред "България Днес" Христо Христов от карловското село Каравелово. Мъжът се сблъсква очи в очи със страшната стихия, връхлетяла района през 2022 г., и още вижда кошмара от отминалите дни пред погледа си. Учителят по музика е сред най-засегнатите от библейския потоп, който нанесе сериозни щети на селата Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново.

На 2 септември преди две години мостът над реката в центъра на селото се къса и бушуващата вода залива всичко. Налага се спасяване на хора с хеликоптер, а десетките отнесени домове не могат да бъдат възстановени и до днес.

"Този стрес няма да отшуми. Три месеца бях на лекарства, на успокоителни. Загубих си апетита, съня, всичко", допълва Христо.

Мъжът преживява още една голяма трагедия в живота си. От стреса и трудния начин на живот сред калта и прахта майка му си отива от този свят през декември м.г.

"Можеше да изкара още малко, на 76 години си отиде. Лежа по болници, какво ли не. Не можа да го преживее. На никого не пожелавам такова нещо. Виждаш, че водата влиза, покачва се, а ти няма накъде да бягаш. Бог да я прости майка ми, тогава си спомням, че каза: "Умираме, давим се". Казах й: "Не бой се, няма да се давим". Пък вътрешно бях сигурен, че наистина си отиваме", връща се с ужас към злощастния ден мъжът.

Реклама

Държавата подпомага засегнатите с еднократни помощи първоначално от 375 лв, след това от 2500 лв. , но те са крайно недостатъчни, за да могат местните да изградят животите си наново. Христо и семейството му използват лични средства, които са успели да заделят преди това за "черни дни", за да се опитат да закърпят горе-долу къщата си.

"До стотинка ги дадохме. След това майка ми, като се поболя, дотам беше. Докъдето успяхме финансово и с труд, направихме толкова, колкото имахме сили. Сега пак чакаме да съберем парички, да купим строителен материал. Няма как да възстановиш за две години нещо, което си градил цял живот", категоричен е Христов.

Вчера протестиращи блокираха Подбалканския път. Кметът на общината Емил Кабаиванов и управниците на засегнатите селата затвориха за час пътя около прохода Троян - Кърнаре. Причината е недостатъчното и забавено финансиране на инфраструктурни проекти. По думите им са изпратили писмо до министър-председателя Димитър Главчев и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, в което настояват сумата от 38 000 520 лева да бъде отпусната от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, която да бъде използвана за възстановяване на разрушени от бедствието мостове, улици и дерета в района. Още през 2022 г. експерти изчисляват, че ще са нужни над 75 млн. лв., за да се възстанови нормалният живот на хората, а до момента са получени само 17,6 млн. лв.

"Не сме мръднали въобще. Един мост направиха и това е. Не съм специалист, но слушам хората говорят и негодуват - улиците не са оправени, нищо не се работи. Дочух, че са свършили парите. И като няма средства, ние така ли ще останем", пита се Христо.

Учителят по музика вече е загубил всякаква надежда за светло бъдеще. Споделя, че е отвратен от всички политици и не вярва на обещанията им, които са му давали многократно.

"България Днес" се свърза с Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, за да потърси отговор за недостатъчните и забавени средства.

"Бюджетът, който се е гласувал от държавата, не е достатъчен. Няма какво да се направи. Тогава, каквото е поискал кметът, е изпълнено. Направени са три постановления. Защо не протестираха, че бюджетът се прие август миналата година, а не януари, както е по принцип. Ако беше станало така, нещата щяха да стоят по друг начин. И на мен ми се иска да се наредят нещата, но не е само Карлово на тази земя България", коментира пред вестника секретарят на комисията Людмил Върбанов.

Четете още

Николай от бедстващото село Каравелово: Рискувах здравето си, за да се прибера

Николай от бедстващото село Каравелово: Рискувах здравето си, за да се прибера

Библейски потопи ни унищожават

Библейски потопи ни унищожават

ОРИСИЯ! 69-годишният Николай напусна Каравелово, прахът от потопа го убива

ОРИСИЯ! 69-годишният Николай напусна Каравелово, прахът от потопа го убива

Кметът на община Доспат инж. Елин Радев: 
Молим се язовирът да не прелее!

Кметът на община Доспат инж. Елин Радев: Молим се язовирът да не прелее!

Реклама
Реклама
Реклама