Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1804061 www.bgdnes.bg

Илияна Йотова: Да забранят на Дянков да напуска България

Бисерка БОРИСОВА

- Г-жо Йотова, как реагират евроструктурите на случващото се у нас?

- Само след броени часове ще има заседание на групата на социалистите и демократите и ще обсъждаме ситуацията в България и резултатите от изборите в Италия. Ще се опитаме по възможно най-подробен и обективен начин да разкажем на колегите какво се случва тук.

Впрочем дискусията за България започна още преди 3 седмици, когато в Европейския парламент (ЕП) имаше дебат за свободата и демокрацията в България. Ако си мислим, че живеем на самотен остров и нашите европартньори не са виждали какво се случва през тези 4 години у нас -  дълбоко се лъжем! Самият факт, че Европейската народна партия (ЕНП) с половин уста подкрепи правителството на ГЕРБ, но не и Борисов, е достатъчно красноречив за отношението на ЕНП към случващото се.

Реклама

- От ЕНП обаче разпространиха изказване, в което завиха, че Борисов е и възможно най-добрият премиер за България за следващия мандат?

- Това е нормална практика. Нека не забравяме, че подобни декларации получи и Берлускони - все пак става въпрос за екипност в рамките на едно политическо семейство. Но аз много добре знам какво е отношението на някои колеги към случващото се у нас. Защото в Европа трите "Б"-та са станали нарицателни: Басеску, Берлускони и Борисов, и европейските институции се отнасят изключително внимателно към тях. 

- Недоволство имаше и при вашето правителство, и при другите. Защо сега се стигна до оставка на кабинета, наистина ли високите сметки са причината? 

- Една от най-големите грешки на Бойко Борисов беше, че повярва в начина, по който правителството -  с помощта на някои медии, се опитваше да представи живота в България. Увлечен в собствената си пропаганда, Борисов не чу клокоченето на вулкана отдолу. Не може да претендираш, че управляваш от името на народа, а само да му заповядваш на този народ!

- Хора, които излязоха на улицата, обаче твърдят, че не вярват на нито една партия. Какво да правим при това положение?

- Тези протести са много сериозен изпит не само към ГЕРБ, а към всички политически партии. БСП не ги политизира - нямаше червени знамена на протестите, нямаше опит за конфронтация. Ние искахме да чуем какво точно казват хората. Всеки ден анализираме какво искат протестиращите и мога да кажа, че по отношение на икономическите и социалните искания нямаме никакви различия. Грешната финансова политика на ГЕРБ ни доведе до това, че сме най-мизерната страна в Европа. 

Реклама

- Разбра се, че известни политици - включително от БСП, са получавали заплати от ЕРП-тата. Поискахте ли обяснение от вашите представители?

- Не смятам, че хората, които са работили в ЕРП-тата, са заклеймени. Първо, ЕРП-тата не са нелегални организации. По отношение на Антон Кутев направихме проучване. Не се опитвам да го оправдавам, той обясни, че е работил за ЕРП-тата, преди да стане народен представител, и каза, че е готов в един момент да каже за какви пари го е правил.

Но въпросът не е в това. Правят се много опити от управляващите да насочат народния гняв към ЕРП-тата. Трябва да припомня, че през есента на 2004 БСП беше единствената партия, която се обяви против продажбата на ЕРП-тата и я окачестви като външна колонизация.

- Защо тогава не се отказахте от продажбата на ЕРП-тата, когато кабинетът "Станишев" дойде на власт?

- Защото след 2007 г. България влезе в нова ситуация. Станахме член на ЕС и за нас станаха задължителни правилата на вътрешния пазар на ЕС, на свободната конкуренция. Представяте ли си какъв огромен скандал щяхме да предизвикаме, ако бяхме отменили продажбата на ЕРП-тата? Та това са интереси на чужди страни, това са интереси на частни компании! Още повече че за да станем страна - членка на ЕС, ние сме покрили едно от изискванията за членство - свободна конкуренция.
Но трябва да припомня, че по време на тройната коалиция все още има над 30% държавно участие в ЕРП-тата. Не е много, но достатъчно, за да има контрол върху начина, по който се формират цените. Сега държавата вече няма и тези 30%. ЕРП-тата са си частни дружества, гонят си печалба. Но къде е държавата! Не мога да приема, че чак на четвъртата година от управлението министърът на икономиката и министърът на финансите тепърва научиха как точно се формират сметките за тока. Това е гавра!

- Как БСП вижда разрешаването на ситуацията в момента?

- Институциите първо трябва да решат въпроса със сметките за ток. Вече идват и следващите, а те никак не са по-различни. Да видим в колко градове ще са паднали и дали няма да се окаже, че там, където е имало най-силни протести, са паднали най-много, а пък там, където няма улично недоволство - се качат. Ние предлагаме забрана на прекъсването на тока за следващите три месеца, докато си поемем малко въздух.

- А в политически план?

- Надявам се, че президентът Плевнелиев ще потърси помощ от опозиционните партии за съставянето на служебно правителство. То трябва да е от професионалисти. Те трябва да изнесат данните за истинското финансово състояние на държавата. Подозираме, че години наред Дянков ни е заблуждавал, че сме толкова стабилни. Бих се обърнала към главния прокурор да се самосезира и да видим къде потънаха тези близо 2 милиарда лева, които Дянков открадна от българите за здравеопазване!

Да видим и какво се случва с гордостта на Бойко Борисов - магистралите? Сега се оказа, че магистрала "Тракия" няма да бъде завършена в сроковете, които той обещаваше. На всичко отгоре - и там се оказа куха схема, хората не са си получавал парите от месеци.

- Сериозно ли смятате, че трябва да се отнеме международният паспорт на Симеон Дянков?

- Не, но той трябва да стои в държавата, за да даде отговори на всички въпроси. Докато не отговори - не трябва да напуска границите! Защото Дянков иначе може да си замине там, откъдето дойде. Той през цялото време показваше, че няма никакъв сантимент нито към страната, на която беше финансов министър, нито към хората й. Гледаше хората само като цифри и колонки. Хайде сега да видим къде са тези цифри!

- Заговори се, че от средите на протестиращите ще се роди нова партия. Вярвате ли?

- Ако протестиращите могат да се да организират - няма нищо лошо. Това е демокрацията. Само да не стане така, че едни от протестиращите ще направят партия, а други ще станат тяхна опозиция - все от името на гражданското общество.

- Предвид случващото се у нас - застрашено ли е членството ни в Шенген?

- Смяната на това правителство ще е добър знак по този въпрос. Няма да влезем в Шенген през март, но се надявам до края на годината членството ни да е факт.

- Започнахте в Европарламента инициатива в отговор на антибългарската кампания във Великобритания. Ще я продължите ли и сега?

- Ще защитавам българите със зъби и нокти! Такова отношение на държави от стария свят към нас е абсолютно несправедливо. Не трябва да допускаме България да става жертва на вътрешнополитически проблеми на Великобритания. За съжаление нашите управници бяха големи хайдути и войводи на собствена територия, но когато стане въпрос да се защитава интересът ни навън -  винаги заемаха позата на страна, която си търси Големия брат: "дайте да не се заяждаме", "дайте със задкулисна дипломация да действаме", "дайте са се свием". 

Борисов, ако малко поне се вслушваше какво му се говори, нямаше така недостойно да се оттегли от властта. Надявам се, че следващото правителство няма да провежда такава щраусова политика.

Реклама
Реклама
Реклама