Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18042037 www.bgdnes.bg

Да вдигнем Криси от инвалидната количка!

  • 11-годишното момче се бори с прогресивна мускулна дистрофия 
  • 11 вливки на стволови клетки не помагат, търси се експериментално лечение 

7 години едно лъчезарно и борбено момче води тежка битка с прогресивната мускулна дистрофия. 11 вливки на стволови клетки в Турция и редица поддържащи терапии не дават резултат и Кристиян Милчев отскоро е прикован към инвалидна количка в семейното жилище в родното Хасково.

Реклама

За трънливия път от 2017 г. до наши дни сподели пред "България Днес" бабата на Криси Златимира Христова. Жената, която 43 години е дентален специалист в града, се грижи до последно за своя голям внук. Води го на училище, в парка, в зоокъта, на прегледи и процедури. Докато в последно време състоянието на Кристиян не се влошава и движенията на краката му все повече се ограничават.

Прогресивната мускулна дистрофия е тип Дюшен - заболяването му е от най-агресивния тип. Това заболяване се дължи на генна мутация. В много по-голяма степен засяга момчетата. Първите симптоми се проявяват около 5-годишна възраст. Мускулите на детето започват да се "топят" постепенно и стават малки по обем.

Първите прояви на болестта са слабост в краката и таза, която се разпространява и обхваща шията, ръцете и други области, започва и забавяне на говора. Обикновено около 12-годишна възраст заболяването "заковава" пациента на инвалидна количка.

Електростимулации, лечебна физкултура и масажи, рехабилитация - през годините Кристиян Милчев минава през всичко. Оказва се, че у нас поддържащата терапия е единственото, което може да се направи за смелото момче. Затова са организирани редица благотворителни кампании за лечение със стволови клетки в Турция, но 11-те процедури не дават резултати.

"Всеки ден гледаме с широко отворени очи за възможност за експериментално лечение в чужбина. Това е шансът, който може да вдигне Кристиян от инвалидната количка. Надяваме се да открием човек, който да ни насочи към място и специалист. Търсихме къде ли не, но нищо не откриваме засега", споделя бабата на момчето, а в битката всички сили дават и родителите на момчето Мариета и Милен.

Дотогава продължава набирането на средства по дарителската сметка на 11-годишния Криси, които ще бъдат използвани за поддържащите терапии и очакваното експериментално лечение.

Уникредит Булбанк:

BIC UNCRBGSF

IBAN BG65UNCR70001522974851

Титуляр Кристиян Милчев

Реклама
Реклама
Реклама