Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18049930 www.bgdnes.bg

Потрошена софиянка осъди общината за 80 бона

Жената се спъва в стърчащи болтове на трамвайна спирка

Жертвата счупва двете си ръце и тазобедрената става на левия си крак

Софиянка осъди Столичната община да й плати 80 бона обезщетение след тежък инцидент на трамвайна спирка. Жената се спъва в стърчащи болтове и се потрошава цялата. Решението е на Софийския градски съд от преди дни, показва проверка на "България Днес".

Инцидентът става в началото на 2023 година в софийския квартал "Лагера". Софиянката вижда, че трамваят, който трябва да хване, пристига на спирката. Тъй като е далеч, тя се затичва , но не предполага какво я очаква. Жената се препъва в стърчащи от тротоара, необезопасени и трудно видими болтове, които са предназначени за монтаж на кофа за боклук до трамвайна спирка. Защо не е монтирана тази кофа за боклук, а са оставени само изключително опасните болтове, от Столичната община така и не дават разумно обяснение.

Реклама

При тежкото падане жертвата счупва китките на двете си ръце и тазобедрената става на левия си крак. Хора се втурват да й помагат и да се обади на съпруга си. Мъжът й пристига веднага и я кара към "Пирогов".

Пред Темида съпругът на пострадалата заявява, че е заварил "труп на земята", като има предвид, че жена му не е могла да помръдне изобщо. Съпругата му остава в болницата цели 10 дни и претърпява няколко операции. В следващите месеци мъжът й трябвало да я храни и да й помага в обслужването. Лечението й продължава много дълго, като четири месеца е обездвижена и на легло, с много силни болки в първия месец, а още два месеца се придвижва само с придружител. Подобрението й започва едва след наемането на рехабилитатор, който я посещава 30 пъти в рамките на няколко месеца. За всяко посещение семейството му плащало по 50 лева. В крайна сметка жената така и не се възстановява напълно, тъй като остават трайни увреждания, които й причиняват болка и до днес.

Тогава пострадалата решава да си потърси правата в съда. Завежда иск срещу общината, като иска обезщетение от 80 бона за причинените й неимуществени вреди заради необезопасените и стърчащи болтове до спирката, както и още над 3000 лева, които е платила за лечение. Искът е заведен в Софийския градски съд.

Съдът назначава допълнителна съдебномедицинска експертиза, според която последиците от уврежданията няма да отшумят напълно и причиняват болки в китките на пострадалата и до днес. Освен това някои от движения й са ограничени и тя трябва да живее с белези от операциите.

От общината, както правят всеки път при подобни случаи, оспорват иска с мотива, че жената не е внимавала достатъчно и така е съпричинила инцидента. Този изтъркан и абсолютно неадекватен аргумент категорично бе отхвърлен от съда.

"Не се предполага, че по тротоарите има стърчащи остатъци от други съоръжения, пешеходците не са длъжни да ги познават и да се съобразяват с тях. Естествено, ако такова несъвършенство се констатира, всеки би го заобиколил, но при инцидент отговорността е на общината", категорични са градските магистрати.

Реклама

В крайна сметка Темида прецени, че искът е напълно справедлив, и реши да го уважи изцяло. Общината е осъдена да плати допълнително 10 бона разноски по делото.

Решението не е окончателно и със сигурност ще бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд от Столичната община, тъй като родните управници рядко признават грешките на институциите, за които работят, и не са свикнали да са виновни за нищо.

Ако в общината си вършеха работата както трябва, много по-лесно и по-евтино би било да се следи за подобни нередности и те да бъдат ремонтирани на момента, вместо да се налага парите на данъкоплатците да се харчат за подобни обезщетения през месец.

 Инцидентите са много

80 бона обезщетение за премазани от тролей крака на жена бе осъдена да плати Столичната община от Софийския градски съд.

Ужасната случка се разиграва през 2018 г. в центъра на града - на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Граф Игнатиев". След като пресича, пешеходката се затичва, за да хване пристигащия тролей на спирката. При тичането попада в дупка на тротоара, която не вижда, и пада на земята. Част от тялото й е на тротоара, но краката й остават на пътното платно. Идващият тролей ги премазва.

При инцидента потърпевшата получава счупвания и смачквания на лявата подбедрица и на ходилата на двата крака. Последват 13 операции, при които пациентката изпитва силни болки. Лечението й дори не е приключило, защото й предстоят още интервенции. Отделно тя се нуждае от активна рехабилитация, включително и по отношение на остатъчните груби белези.

Общината е обжалвала решението пред Апелативния съд в София.

Реклама
Реклама
Реклама