Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18071329 www.bgdnes.bg

Топимитаторът и комик Звезделин Минков: Парцалев има истински "близнак", сервитьор е на морето!

Сервитьорът от Сливен Николай Вълчев бил далечен роднина на Човека смях

"Моят голям приятел Георги Парцалев има двойник на морето. Запознахме се на плажа преди близо 30 години." Това разкри за "България Днес" известният комик Звезделин Минков. 65-годишният актьор е бил приживе един от най-близките приятели на Човека смях и негов топимитатор. Парцалев непрекъснато е канил по-младия си колега на участия в страната. За него той и досега остава "бате Жоро", актьор, какъвто "не се ражда на сто години, а никога", категоричен е Минков.

Наскоро се появиха публикации, че в столичния квартал "Младост" живее мъж на име Вальо Манчев, който приличал като две капки вода на покойната легенда на комедията. По професия бил музикант и родом от северозападното градче Грамада.

Реклама

Имитатор №1 на Парцалев обаче твърди, че най-автентичният "близнак" на култовия комик е от Сливен. "Всички го знаят в града. Наричат го Парцала", каза за вестника Звезделин Минков.

Оказа се, че приятелят на Георги Парцалев е абсолютно прав! Николай Вълчев, сливенският двойник на великия актьор, години наред се труди като келнер в механа в бургаския квартал Крайморие. Местните наричат 64-годишния мъж Джонито. "Сервитьор от класа!", хвалят го те.

"Мамо, мамо, това е чичо Манчо!", викали през годините децата, които влизали с родителите си в заведението. Малчуганите припознавали в келнера изпълнителя на ролята на чичо Манчо в "Деца на море". Приликата между дългогодишния сервитьор и Георги Парцалев обаче не е случайна, защото дядото на Николай е братовчед на големия комедиант. Двамата се срещат случайно преди много години в ресторант в Бургас. Вълчев сервирал на Парцалев и едва тогава разбират, че са далечни роднини.

Звезделин Минков и досега не може да забрави как всеки ден е плачел неутешимо, докато лекарите се опитвали да спасят живота на емблемата на град Левски.

"Звъня един ден у тях, вдигна ми майката на бате Жоро - леля Веска. Тя имаше една прекрасна бяла коса, прибираше я на плитка, стигаща до корема й, и като седнеше, си я пускаше от дясната страна. Исках да поканя бате Жоро да се видим след представление вечерта. Почти винаги леля Веска вдигаше телефона, когато Парцалев го нямаше вкъщи. Баща му - бай Иван, вече беше доста възрастен, имаше едни дълги мустаци, ходеше из дома им с червен пояс и много бавно стигаше до телефона. Вдига ми леля Веска и казва през плач: "Жоро го няма!". Изтръпнах, помислих, че починал. "Лельо Веске, как така го няма?", събрах сили да попитам аз. "Жоро е в болницата. Припаднал в 12 на обяд на репетиция в театъра. Стоянка Мутафова повикала такси и го откарали в Правителствена болница", спомня си един от най-трагичните моменти в живота си комикът.

"Установили са, че има левкемия. Направиха му две операции. Всеки ден плачех. Не намерих сили да отида в болницата. Какво да му кажа?", добавя Минков.

Реклама

През близо 35-те години от кончината на Георги Парцалев неговият по-млад колега и творчески партньор не е спирал да мисли за него и за увековечаването на паметта и актьорското му наследство. През август, издаде в аванс за "България Днес", актьорът ще представи за първи път в Нов театър в НДК моноспектакъла си по миниатюри от живота и творчеството на Човека смях.

"Обади ми се известният бургаски диригент Левон Манукян и ми каза, че аудиокнигата ми за Парцалев толкова го развълнувала, че я изгълтал на един дъх. Споделил впечатленията си със своята майка Юлия и тя написа текста за спектакъла. Ще го играем и в Бургас, и в цялата страна", радва се Звезделин Минков.

Чичо Манчо от "Младост"

Преди дни потребители в интернет алармираха, че Георги Парцалев има двойник в лицето на музикант на средна възраст. Името му е Вальо Янчев, бил родом от Грамада, но от години живеел в столичния квартал "Младост". Често на Янчев му се случвало да го питат дали не е извънбрачен син на легендата на комедията или негов близък родственик.

Музикантът твърди, че нито той, нито някой от семейството му са познавали лично Човека смях. Приятели го съветвали да участва в риалитита като копие на великия комик, но парите и славата не го блазнели.

Четете още

Скандал! Христо Гърбов скочи на имитатор на Парцалев

Скандал! Христо Гърбов скочи на имитатор на Парцалев

Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев

Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев

Гробовете на Невена Коканова и Талев тънат в мизерия

Гробовете на Невена Коканова и Талев тънат в мизерия

Парцалев и Коканова оживяха в Сатирата (СНИМКИ)

Парцалев и Коканова оживяха в Сатирата (СНИМКИ)

Реклама
Реклама
Реклама