Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1807159 www.bgdnes.bg

Плевнелиев: Изборите ще бъдат на 12 май

Президентът Росен Плевнелиев направи своето обръщание към народа от трубуната на Народното събрание.

В пленарната зала присъства и новоизбраният патриарх Неофит.

"Изборите ще се проведат на 12 май", съобщи президентът Росен Плевнелиев.

"Не мога да допусна избори без необходимата готовност на ЦИК, не искам избори на Цветница и Великден, това са светли християнски празници, които не може да бъдат натоварени с политически страсти. Затова, ако и третият мандат не успее, изборите, ще се проведат на 12 май. Първата възможна дата е тази", обясни президентът.

Реклама

"Решението са избори, някои очакваха парламентът да работи до края на мандата си, да вземе важни промени в закони. Вярвам, че е правилно важните промени в законите да бъдат направени от нов парламент. Това Народно събрание да се фокусира върху неотложни мерки и задачи", каза Плевнелиев.

"Такива са цената на тока, опазването на природните богатства и недопускане на тяхното унищожаване", допълни още той.

"Българската Конституция ни пази в трудни моменти и предвижда как да ги преодолеем, тя е нашият стълб и опора", каза държавният глава.

"През последните 23 години бяхме свидетели на много. България премина през няколко мащабни кризи. Имахме две експертни и две служебни правителства. Но историята на България не е само тези 23 години. Историята е важна, трябва да я помним, защото без корените си, ще изсъхнем бързо", коментира президентът.

"България заслужи да бъде член на ЕС и НАТО, българското общество избра европейските ценности и демокрация. Демокрацията в Европа е свързана и с представите за добър живот. Нашите сънародници искат прости неща - да ги управляват почтени хора, да не ги лъжат, да не ги крадат и искат да живеят добре. От лидерите на протестите и политиците зависи да не търсим дестабилизация", коментира още Плевнелиев.

"Гражданите ни подадоха ръка, нека да я поемем", призова той.

Реклама

"Проблемът е в неизпълнените обещания на политиците, неефективните институции и ниското доверие към тях", коментира Плевнелиев.

"Българското гражданско общество е силно. Какво ни казват гражданите, как разчитаме техните послания - това са важните въпроси. Протестите са много, исканията са разнородни - някои от протестиращите искат ЕРП-ата да станат държавни, но не вярват в държавата. Другите предлагат депутатите да се отзовават - имали сме това. В двете Конституции на тоталитарната държава имахме такива текстове.

Искат държавата да не финансира партиите - кой да ги финансира - частният сектор ли и това по-добре ли е?

Говори се за национализация, но това не е решение, защото ще изгони инвеститорите. Разчитам на мъдрост, добронамереност за излизане от кризата. Нека не се подценяват действията и оценките на всички нас", каза още президентът.

"Проблемите няма да бъдат решени от днес за утре, но днес и утре ние ще вземем решения. Но всяко решение ще има свой краткосрочен и дългосрочен ефект. Един мъдър човек каза - преди да изгорим Конституцията, добре е да я прочетем. Основен дълг е да запазим гражданския мир и обществен ред.

Обръщам се към протестиращите - вие променихте дневния ред. Институциите се задвижиха в правилна посока. Нека заедно посочим проблемите и търсим решения. Съгласие се постига от всички страни и с воля за съгласие. Хората очакват реални решения на реални проблеми. Да се загърби противоборството", каза Плевнелиев.

"След внезапната оставка на правителството свиках незабавно консултации. Демокрацията ни дава решението - решението са избори. Някои очакваха парламентът да заседава до края на мандата си. Правилно е за България важните промени да бъдат направени от нов парламент", коментира държавният глава.

Днес пред очите на целия свят в България се гори европейското знаме и се гори Конституцията, посочи той.

"Предстои скоро да бъде създадено служебното правителство, което да гарантира плавния преход към следващ кабинет", каза държавният глава.

Към служебното правителство ще бъде създаден граждански борд за честни избори , подчерта той.

"Ключовата дума за този период е стабилност", посочи Плевнелиев.

"Важно е какво се случва в българското училище - какво възпитание получава бъдещото поколение на България. Това поколение гледа от нас какво правим.

"Трябва да се предприемат мерки срещу демографската криза. Трябва да се вземат мерки за открита конкурентна среда за подобряване на бизнес средата, да се предприемат мерки за малките и средни предприятия, защото те създават работни места, а не правителството.

Нужни са мерки за здравеопазването", заяви президентът.

Той се обърна към политиците: "Поемете ясни ангажименти в предизборната кампания, дайте реални обещания и ги изпълнете. От това какви лица ще влязат в следващия парламент, зависи дали очакванията на гражданите ще бъдат напразни. Нека се адаптираме към новата реалност. Нека новият парламент да е публичен и открит. Ако искаш да приемеш един закон - обоснови се публично, с обществено обсъждане.

Трябва морал, трябва и електронно правителство. Твърдо съм решен в моя мандат то да заработи ефективно. Електронното правителство ще даде възможност за електронно гласуване, тогава няма да има мъртви души в избирателните списъци", заяви Плевнелиев.

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, бюджетът ще бъде изпълнен, както е заложен, каза държавният глава.

"Ще работим с фокус върху нуждите на малките и средни предприятия", каза Плевнелиев.

"Кризисните ситуации не са нещо непознато в историята ни. Проблемите сме си ги създали само в България, сами ще си ги решаваме. Всички сме в тази лодка - и протестиращите, и политиците, и държавата", посочи Росен Плевнелиев.

"Ако всеки действа солово, хор няма да станем. Хор само от солисти няма. Държава само от самостоятелни субекти няма. Аз се надявам, апелирам по проблемите на държавността и нацията нека да сме хор, трудностите искат национално отговорен подход", допълни президентът Росен Плевнелиев.

Реклама
Реклама
Реклама