Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18071652 www.bgdnes.bg

93-годишна баба е най-редовният читател

Радка Петрова е за пример на младежта

Взима по няколко книги на седмица от библиотеката в село Кардам 

93-годишна е най-четящата баба! Радка Петрова стана за пример в добричкото село Кардам с това, че е най-редовният читател на библиотеката в Народно читалище "Пробуда". Пенсионерката взима по няколко книги всяка седмица, а в дългия й списък с прочетена литература присъстват стотици заглавия.

"Тя е прекъснала училище в четвърти клас. Много отрудена и честна жена е. Все съветва младите да не мързелуват. От две години ни посещава редовно и си взима книги, които изчита за нула време у дома", споделя пред "България Днес" библиотекарката Мария Тонкова.

Реклама

Доскоро пенсионерката запълва времето си с плетене, но годините си казват своето и куките вече не слушат много в ръцете й. Затова възрастната дама намира ново хоби и се потапя в света на всякакви герои. Любимите четива на баба Радка са класическите романи - от "Война и мир" на Лев Толстой до "Преспанските камбани" на Димитър Талев.

"Напоследък е на по-успокояващи книги, като например разказите на Елин Пелин. Взима повече юношеска литература", допълва Тонкова.

Сред читателите се откроява и местният Иван Геров. Преди време 62-годишният мъж чупи крака си и остава инвалид. Не може да работи, заради което роднините му го изхвърлят на улицата и мъжът намира разтуха само в книгите.

"Много чете. Взима по 6-7 книги на седмица", свидетелства Тонкова.

Иван е приютен в пристройка на кметството, в която няма нито ток, нито вода. За да може да разбере какво се случва в любимите му криминални романи, се е снабдил с лампа на батерии, която осветява буквите и го пренася в други светове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама