Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18071869 www.bgdnes.bg

Преборете раните от залежаване!

Мажете болните места със смес от невен, свинска мас и бъз 

Трудно зарастващи рани при лежащо болни

(декубитални рани)

1 рецепта - Добринка Петрова, кв. Аспарухово, Варна:

Бял тамян - 5 пакетчета от църквата, зехтин - 200 мл, бял восък - колкото орех, истинска дъвка (сакъз) - 30 г от аптеката, чист пчелен восък - колкото орех, 1 средно голяма глава кромид лук. Леко се затопля зехтинът и се прибавя нарязаният като за готвене лук. Запържва се до златисто. Изважда се лукът от зехтина. Прибавят се тамянът, белият восък, пчелният восък и дъвката. Всичко трябва добре да се стопи. Обърква се много добре и се снема от огъня. Пресипва се в друг съд. Измива се в девет води, съхранява се в хладилник. Това е крем с невероятен резултат.

2 рецепта - неизвестен автор:

а) Локални апликации с мед при гнойни, атрофични, контузни и други рани на кожата и подкожната тъкан: Медът се използва под формата на намазване или на стерилни превръзки върху раната след третирането й с мед. Разтвори с мед могат да се използват и като компреси, поставяни върху възпалените огнища, като гаргара при гърлени заболявания и наранявания. С разтвори от мед се правят и локални бани на крайниците при гнойни рани, гангрени и други заболявания. При заболявания на очите се използва меден мехлем или капки от разтворен мед в дестилирана вода. За поддържане на свежа, мека, лъскава и млада кожа на тялото древните римски козметички са препоръчвали къпане във вани с мед и мляко (във вана с топла вода се поставя предварително разтворен мед в 3 литра прясно мляко). Влагалищни промивки с хипертоничен разтвор на мед се препоръчват при трихомонални колпити, вагинален флуор и микотични заболявания.

Реклама

б) за дезинфекциране на рани: неголеми рани могат да се дезинфекцират, като се мажат в края с чиста марля, напоена със сок от чесън. Възможни са раздразнения на кожата, при които процедурата трябва да се преустанови.

в) за лечение на гнойни рани: хрян 150 г. Измитият, почистен и настърган хрян се налага върху раната и се прави компрес, който се сменя периодично.

г) за трудно зарастващи рани: кромид лук и 100 мл зехтин се смесват и с така приготвения мехлем се покрива раната за около 5 минути.

3 рецепта - от Цанка Димитрова, Мездра: г-жа Димитрова ни изпраща една изключително ефикасна рецепта, която е изпробвана лично от нея и от много нейни приятели. Прилага се при всякакъв вид рани: рани от залежаване (декубитос), рани след операция, подсичане, напукани пети и ръце и за по-леки изгаряния. Няма определено колко пъти на ден да се мажете. Колкото повече, толкова по-добре:

а) 1 шепа градински невен (може със свежи и с изсъхнали цветове), свинска мас, млади клонки от храстовия бъз. Кората на клонките се настъргва и се смесват трите вида билки. Изпържват се в маста и се оставя да изстинат и да престоят 24 часа. След това отново се подгрява, прецежда се хубаво. Към сместа се добавя восък колкото кибритена кутия и се разбърква хубаво, за да стане като вазелин. Ароматизира се и се мажат болните места.

б) кръвонасядания и рани, включително и гнойни, се повлияват добре от промивки с 2-3 процентов разтвор на манганово-кисел калий не по-малко от два пъти дневно и посипване със ситно смляно печено кафе. Покриващият раната слой от кафеен прах помага за подсушаването и бързото заздравяване на раните.

Реклама

4 рецепта - Гено Куновски, гр. Койнаре: Г-н Куновски е лекувал рани със 100 г свинска мас, 10 г боров вазелин, 30 г прополис (колкото орех), 10-12 цветчета невен. Всичко това се вари на водна баня, прецежда се през марля и се оставя да изстине. Раните се промиват с борова вода или риванол, след това се намазват и се превързват - превръзката стои 24 часа и се сваля. Прави се няколко дни, докато раните заздравеят.

5 рецепта - Марийка Гунчева Георгиева, гр. Белослав, Варненско: тя предлага против всякакъв вид рани да използвате козя лой: разстила се козя лой, без да се пържи. Добавя се повечко прясно мляко и ври, докато остане на лойта, нарязва се тензух според големината на раната и се потапят в лойта. След като изстинат, стават като мушамички, всеки ден се взема по едно парче от тях и се налага върху раната, същата рецепта може да се използва и за рана от изгорено.

Лапа от черен оман

и олио също помага

Снежана Цонева от Разград разказва следното:

Преди години моят свекър направи инсулт. След 7-8 дни на опашката, в долния край на гръбначния стълб, се появи синьо петно. Потърсихме хирург и той изряза това място. Стана голяма рана, дълбока дупка, да си сложиш юмрука. Започнахме да го лекуваме с това, което ни казаха лекарите, но полза нямаше. Лекарят каза, че от инсулта можем да го спасим, но от тази голяма рана - няма.

Научихме за една рецепта с корени от черен оман. Купихме от билковата аптека, корените се слагат първо на слаба фурна, за да изсъхнат и да се смелят по-лесно. Те са много твърди. Получава се прах (може да не е много фино). Взема се от смления черен оман 1 с.л. или повече в зависимост от големината на раната. Залива се с гореща вода да стане на каша, капват се 1-2 капки олио (зехтин) и се обърква. Прави се лапа.

Взема се стерилна марля, разгъва се и се намазва с получената каша. Марлята се прегъва, защото върху раната не се слага кашата направо. Раната предварително се почиства с отвара от смрадлика и лапата се налага. Прави се превръзка. Това нещо се прави сутрин и така престоява през целия ден. Вечерта се маха и се прави същото нещо по същия начин и така остава за през нощта. Това продължи 8-9 месеца, а може и година. Раната оздравя, сега има само белег.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Мед и магданоз церят

разширените вени 

Уважаеми проф. Мермерски, моля за цяр за разширени вени, черния дроб и простатата. Предварително благодаря! Красимир Георгиев, Силистра

Сладкодумният Пено Власковски от Орешак разказва историята на свой приятел, който успешно се справил с разширените вени. Рецептата открил в една стара книга, останала от неговия дядо. Изисква се да се смесят 1 част магданоз (мерудия) - предварително смлян на кашичка, и 1 част чист пчелен мед. Вечер с тази смес се намазват увредените участъци на крайниците, отгоре се налага вестник и се завързва голямо парче чаршаф или кърпа. Процедурата се изпълнява около 10 дни.

Пенко е свидетел и как бай Димитър от Червен бряг се е излекувал от рак на черния дроб и цироза По неговите думи рецептата е следната: В литър домашно бяло вино се поставят 300 г суров настърган кромид лук. Оставя се да кисне 6 дни, след което към разтвора се добавят 100 г пчелен мед и така престоява още 4 дни. От лечебната смес се взимат по 2 с.л. преди всяко хранене.

Лечителят от Орешак споделя също, че негов съгражданин преди 10-15 години се отървал завинаги от рак на простата. Сега той е жив и здрав, вече на преклонните 92 години. За целта се смесват сокът на половин лимон, 1 ч.л. настърган корен от джинджифил, 1 ч.л. смляно ленено семе и 1 ч.л. сода бикарбонат - но пречистена и рафинирана, каквато може да се купи от аптеките. Приготвеното количество се изяжда сутрин на гладно половин час преди хранене.

Както всеки може да се убеди, тези изпитани средства за лечение, изпълнени с най-прости природни продукти, растения и съставки , които са евтини и леснодостъпни, са в състояние да не оставят помен и от най-тежките заболявания. Затова наистина си струва да се опитаме да ги приложим и в нашата битка за по-добро здраве.

Четете още

Направете кожата си кадифена и сияйна

Направете кожата си кадифена и сияйна

Белтък срещу мазна кожа, кисело зеле помага при петна по лицето и тялото

Белтък срещу мазна кожа, кисело зеле помага при петна по лицето и тялото

Проф.Мермерски съветва: Чай от коприва ЛИКВИДИРА алергията от полени

Проф.Мермерски съветва: Чай от коприва ЛИКВИДИРА алергията от полени

Кажете край на алергията!

Кажете край на алергията!

Реклама
Реклама
Реклама