Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18080938 www.bgdnes.bg

Колекционерът на влечуги Николай Петков: Ако ви ухапе змия, снимайте я!

За лекарите ще е по-лесно, ако знаят какво ви е нападнало 

"Змиите нападат хора единствено и само когато се почувстват застрашени. Когато се хранят, те ловуват, но е невъзможно да ни сметнат за плячка, защото ние сме много по-големи от тях."

Това категорично заяви пред "България Днес" Николай Петков, любител и колекционер на над 30 змии.

Реклама

"При инцидент с ухапване, ако е възможно, трябва да снимаме влечугото, за да покажем после в болницата какво точно ни е нападнало. Разбира се, е хубаво да не го заснемаме отблизо, от по-далеч е добре, за да не рискуваме и да не притесняваме животното все пак", каза още Петков.

През пролетните месеци започнаха и първите случаи на пострадали хора след нападение от змии. На Южното Черноморие чистачката Сийка Райкова беше ухапана от пепелянка, докато почиства градинка в село Резово, където работи. Жената е в стабилно състояние, но се уплашила много.

"По Черноморието пепелянките не са често срещани видове, но все пак ги има. В общи линии нашите змии не са чак толкова плашещи, както на други места като Азия или Африка. Имаме достатъчно време да се придвижим до лечебното заведение. Имам познати, които дори не са ходили в болница поради невъзможност, защото са били някъде в планината", заяви колекционерът.

Петков съветва, когато сме сред природата, задължително да носим високи обувки и да си гледаме в краката, за да не настъпим неволно някоя змия и да я провокираме.

"Ако сме в населено място и видим змия, трябва да се дръпнем и да се обадим на тел. 112, за да дойдат съответните компетентни органи и да преместят животното. При никакви обстоятелства не трябва да местим или нараняваме влечугото. Всички змии в България са защитени видове", коментира още любителят на екзотичните влечуги.

"България Днес" потърси за коментар и фирма, в която е специализирана в борба срещу змиите.

"Когато видим змия, е важно да не правим резки движения и да не я дразним по никакъв начин. Всяко животно, ако усети заплаха, е способно да нападне. Лекичко и тихичко трябва да се преместим от мястото, като ходим бавно и не тичаме", коментираха експерти.

От там съветват при ухапване незабавно да потърсим медицинска помощ, а ако нямаме такава възможност, да си окажем първа помощ, като превържем мястото малко по-нагоре от ухапването, за да не се разпространява отровата.

Реклама
Реклама
Реклама