Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1808748 www.bgdnes.bg

Всички болници в стачка

Всички болници ще подкрепят решението на лекарския съюз за стачка срещу лимитите в лечебните заведения. Средствата в тях са намалени с до 30% в сравнение със същия период миналата година. Това означава, че за един от първите три месеца те няма да имат пари, коментират от БЛС.

На 28 февруари медиците от всички болници, фелдшерите, спешните лекари и дори специалистите от частния сектор ще излязат на протест. Причината е, че от началото на годината на болниците са наложени лимити и могат да приемат пациенти само за определен брой клинични пътеки. Когато ги надвишат, те или трябва да плащат от джоба си, или да връщат болните.

Реклама

Вчера медиците от най-голямата спешна болница в страната "Пирогов" не успяха да се договорят с министъра на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова и управителя на здравната каса д-р Пламен Цеков. Преди дни стана ясно, че парите на лечебното заведение са на свършване и те не знаят как ще продължат да приемат пациенти. Вчера пък шефът на лечебницата доц. Стоян Миланов съобщи, че от болницата не са получили никакви гаранции, че ще отпадне рестриктивната методика на здравната каса. Прогнозният бюджет на болницата за 2013 г. е бил намален с 6 млн. лв. в сравнение с миналата година.

"За момента има само гаранция, че ще бъде заплатена дейността за януари в пълен обем. Има известна гаранция, че това ще се случи и за дейността за февруари", заяви доц. Миланов. Лекарите обаче се страхуват какво ще стане след това. Дали в следващите месеци те ще имат достатъчно пари, за да приемат пациентите.
Утре предстои да се проведе извънредно заседание на Надзорния съвет на здравната каса. На него ще бъдат преразгледани бюджетите на лечебните заведения в София, съобщи Атанасова.

 


По-малко пари за здраве в Бургас

Григор Колев


Средствата, които се дават за болниците, не са лимитирани, а представляват прогнозни бюджети, съобщи Таня Макшева, директор на здравноосигурителната каса в Бургас.
"Всяка година в началото тръгваме с по-малки обеми и след това, анализирайки дейността на всяко лечебно заведение поотделно и търсенето от страна на пациентите, на всяко тримесечие се прави корекция на тези бюджети. За миналата година всяка болница от област Бургас в края на годината си получи плащане за цялата дейност през годината", каза още тя. За 2013 г. е предвидено МБАЛ Ц Бургас, да получи между 16 и 17 млн. лв. Това е с 2-4 млн. лв. по-малко от парите, дадени през миналата година.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама