Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1808752 www.bgdnes.bg

Пуйката поръчал сейфа на Делян Добрев

Задържаните в Хасково касоразбивачи Генадий Пушкарски-Гената и Румен Атанасов-Дявола са работели с издирвания за обира в Кърджали Валентин Кирилов-Пуйката от Перник.
Ченгетата стигнали до топлата връзка между обирджиите покрай ортака им Хубен Митев, който е арестуван за обира на обществения трезор в Кърджали. Пушкарски и Атанасов са заподозрени и за откраднатия сейф от дома на министъра в оставка Делян Добрев в Хасково през 2009 година. Предполага се, че ударът е бил поръчан от тартора на бандата - перничанина Пуйката.
Гената и Дявола са работели с Хубен Митев по няколко други удара, а той пък отдавна се отчитал на Пуйката. Според хасковската полиция Хубен, Гената и Дявола са задигнали заедно над 100 000 лева, 20 хил. долара и 2500 евро. Освен пари от разбитите каси те прибирали златни накити и документи. Обектите, които дребните обирджиите трябвало да претарашат, избирал именно Пуйката. Той стоял в дъното и на организационния план за действие, за което получавал най-тлъстия дял от плячката. Предполага се, че именно потъналата вдън земя Пуйка от Перник е командвал спецгрупа касоразбивачи, които тарашели Южна България.
Генадий Гената и Румен Дявола бяха задържани на 16 срещу 17 февруари тази година, докато се опитваха да задигнат металните каси в Обредния дом на Хасково, в които имало близо 4000 лева. Крадците били с латексови ръкавици, маски на главите и чорапи на обувките, за да не оставят следи. Отвън с лек автомобил "Ауди" ги чакал шофьорът им - 34-годишният Иван Иванов. Според полицията Генадий и Румен са обрали и касите на БЧК, таксиметрова фирма и няколко апартамента в Хасково и Димитровград.
Голяма част от плячката на обирджиите прибирал именно Пуйката, разказват ченгетата. Останалите обявявали каква част от парите искат още преди да се включат в удара. Кирилов рядко участвал пряко в обирите, но касоразбивачите му имали респект и се отчитали до стотинка. Валентин Руменов Кирилов-Пуйката е един от най-известните пернишки касоразбивачи. Името му се свързва с обира на банка "Пиреос" в Перник, кражбата на половин милион лева инкасо от столичен хипермаркет и с въоръжените грабежи от "АСФ Холдинг" и Централната обогатителна фабрика.
"Пуйката отдавна е контингент и обича да работи с гастрольори. За различните удари събира обирджии от цялата страна. Предлага им жълти стотинки в сравнение с това, което сам прибира. Работно ги наричаме бандите на Оушън, защото са бързи, имат изработени планове за действие и рядко разбиват касите на място. По-скоро ги транспортират до скривалище и там ги отварят", разказаха пред "България Днес" разследващите.


Пернишката връзка

За обира на трезора в Кърджали в началото на януари бяха задържани още три лица от Перник - Росен Драгомиров-Синбад, Симеон Василев-Фризьора и Явор Славянов-Циката. Синбад бе конвоиран до Кърджали веднага след ареста. За Фризьора все още няма достатъчно доказателства, за да бъде пратен натам. Седмица по-късно за обира на трезора бе задържан и Циката. На 4 януари тази година близо до ограбения трезор в Кърджали беше задържан 37-годишният пловдивчанин Славчо Магеров-Магера. Шефът им Пуйката все още се издирва. Припомняме, че при обира на обществения трезор в Кърджали бяха разбити 32 касети, след като е проникнато през необезопасен прозорец. Тогава полицията откри 4500 евро, захвърлени по земята от извършителите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама