Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1808840 www.bgdnes.bg

Болниците спират да работят

Колапс в здравеопазването се задава в идните 2-3 месеца и болниците може да спрат работа. Това заяви пред "България Днес" д-р Цветан Райчинов, шеф на лекарския съюз.

 


"Наложени са ужасни ограничения на парите, заради което болниците скоро ще трябва сами да плащат всичко, извършено от тях, или да връщат пациенти" - аргументира се той. Новата система в здравеопазването е по идея на шефа на здравната каса Пламен Цеков, който преди този пост бе депутат. Заради въведенията и проблемите в системата лекарите се заканиха да излязат на стачка, ако Цеков не бъде сменен. За същото призоваха и от спешната болница "Пирогов".

Реклама


От 1 януари на болниците са наложени лимити - те могат да извършват точно определен брой дейности, например само десет инфаркта или до десет инсулта. Когато се появи 11-и пациент, лечебните заведения или трябва да пренасочат към място, което все още има свободни пътеки, или да влязат в преразход. Същото е положението в ДПироговУ, откъдето вече заявиха, че от 20 февруари в следващите три месеца на практика трябвало да спрат да приемат пациенти, защото нямат пари за тях.


ДСредствата са заковани и ако болниците извършат нещо над лимита, то няма да им се заплати, дори може да им се наложи глоба, че са спасили някой пациент.
"Практически трябва да се затвори здравеопазването за определен период, за да се впишем в правилата и сумите на Цеков", посочи още Райчинов.
Лекарите вече поискаха оставката на шефа на здравната каза заради безумните му решения и също се готвят за протест. До редакционното приключване на броя той не бе открит за коментар.


ДИ преди имаше наложени лимити, но имаше и възможност да се получават допълнително средства и парите да се увеличават. Сега този вариант е само на теория, като е невъзможно да се реализираУ, обяснява шефът на лекарите.


Голяма част от болниците вече са свършили средствата си и се чудят как да обслужват пациентите. В същото време 2 млрд. лева, събрани от здравни вноски, все още стоят на Дсклад в държавния бюджетУ, обясняват лекарите. Тези пари са били прехвърлени, без да се обяснява защо.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама