Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18088483 www.bgdnes.bg

Живко и Християн станаха Ботев

Добричко училище създаде филм за революционера 

Деветокласниците си разделят периоди от живота на националния ни герой 

Деветокласниците Живко и Християн влязоха в образа на Ботев!

Това се случва във филма "Минута мълчание", посветен на живота и делото на великия българин.

"Християн беше революционерът Ботев. С изключително голяма гордост облече неговите дрехи. Той е много живо и палаво дете, но в момента, в който облече дрехите, просто се преобрази", разказа пред "България Днес" Радостина Калчева - преподавател по български език в СУ "Свети Климент Охридски" и един от организаторите на филма.

Реклама

"Живко бе учителят Ботев. Другите участници бяха майката на революционера, в която се превъплъти Деница - изключително добра народна певица, и либето е изиграно от Дивна, която свири на цигулка. Съмишлениците на Ботев бяха общ образ, пресъздаден от останалите ученици от класа", разказа още учителката по български език.

В създаването на "Минута мълчание" участва и Светлана Николова - преподавател по история. Двете учителки работят с учениците 9 "А" от предишни класове и не за първи път организират събития с тяхно участие. Определят ги като будни и талантливи деца, които постоянно търсят изява.

"Видях учениците в съвсем различна светлина. Някак си бяха по-отговорни, имаха повече самочувствие и гордост даже, че обличат такива дрехи и влизат в тези образи", споделя госпожа Николова в разговор със своята колежка.

Филмът е представен в две части - в първата се споделят малко познати истории за Ботев, а във втората се рецитират негови стихотворения. Снимките отнемат само няколко дни, но подготовката преди това е доста дълга.

"На фона на записите вървят сцени от живота на Ботев с любимите му хора. Естествените декори заснехме в стария град в Добрич и във Възрожденското училище там", разкрива още Калчева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама