Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1808968 www.bgdnes.bg

Погром срещу електромери

Недоволен от високите цени на тока избра да изрази протеста си по криминален начин, като унищожи електромерите на целия вход, в който живее. Трагикомичната случка потресе съседите от 7-етажен блок на ул. "София" 29 в Шумен.
Във вторник сутринта те осъмнали без засичащите устройства, но всички имали ток. Затова не подозирали какво е станало, докато не видели техници от "Енерго про" да възстановяват уредите.
Таблото в мазето на блока можели да отключват само пратеници на електроразпределителното дружество. То се заключвало с две брави, които били разбити. Оказало се, че дисплеите на седем от електромерите били пробити със свредло. Устройствата били подменени веднага, но злосторникът не мирясал.
Той изчакал нощта и отново счупил дисплеите, този път на три от уредите. След това излял гнева си, като взел газова горелка и я насочил към засичащите устройства. Така унищожил всички 25 електромера, включително и тарифният превключвател. Пет часа блокът стоял без електричество, докато от дружеството сменяли електромерите.
Предполага се, че уредите са изпепелени от обитател на жилищната сграда, вбесен от високите сметки за ток. Полицията продължава да разпитва всички съкооператори, но едва ли някой би си признал. Щетите все още се изчисляват, а докато не се намери виновникът, дружеството ще поеме разходите по подмяната на уредите. Живеещите пък ще платят толкова, колкото е била миналогодишната им сметка за същия период.
Енергийните неволи бяха основа тема на разговори за съседите. Те предполагат, че един от тях е искал да ги избави и да попречи на инкасаторите да отчетат консумираното потребление.
„Беше погром вътре. Изгорели кабели, нагорели електромери", разказа Станой Методиев, който живее в блока. „Аз имам 80 лева, платил съм си, нямам никакъв проблем", коментира Стефан Ангелов. „Като не съм видял нещо, не мога да кажа кой е бил, защо е бил", каза друг съсед - Валентин Тодоров. Повечето от обитателите на блока не смятат, че това е начинът да се справят с високите сметки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама