Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1809653 www.bgdnes.bg

Азия бие Америка по брой милиардери, Слим остава №1 в света, Гейтс едва четвърти

1453-ма са милиардерите в целия свят. Общото им богатство за миналата година значително се е увеличило спрямо предишната и достига 5,5 трилиона щатски долара, сочат данни, публикувани днес в китайското списание „Ху Жун" - аналог на „Форбс", информира ИТАР-ТАСС.

Реално милиардерите може би са близо три пъти повече, смятат китайските анализатори.
Според изданието за първи път Азия изпреварва Америка по брой на милиардерите - 608 срещу 440. Следва Европа с 324.

Реклама

Най-богатият човек в света остава мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим - 66 милиарда долара. На второ място е американският инвеститор Уорън Бъфет с 58 милиарда. Испанецът Амансио Ортега, собственик на веригата магазини Zara, е с 55 милиарда. Едва след него на четвърто място се нарежда Бил Гейтс с 54 милиарда.

В Азия най-богат е 85-годишният хонконгски магнат Ли Ка Шин. Той има 32 милиарда долара, което го прави №7 в света. В континентален Китай най-богатият човек има компания за разхладителни напитки и състоянието му се оценява на 13 милиарда.
В Китайката народна република милиардерите са общо 317 души. По този показател страната отстъпва на САЩ - 409.

На трето място е Русия - 88 души с 368 милиарда долара общо състояние.
Столица на милиардерите е Москва, където живеят 76 души. Следват я Ню Йорк - 70 и Хонконг - 54, Пекин и Лондон. По-голямата част от имената в списъка на богаташите, особено на представителите на Азия са свързани по един или друг начин със сектора на недвижимите имоти.

Авторите на доклада правят обосновано предположение за близо 4 хиляди милиардери на планетата. Оценката им се основава на категорията „нелегални милиардери", които по една или друга причина гледат да не демонстрират състоянието си.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама