Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18098479 www.bgdnes.bg

Майка и баща изоставят болно дете, отглежда го смела баба

Приема мъжки съдбата си 

Анка е неотлъчно до момчето с детска церебрална парализа 

Доли ЛУКАНОВА

Баба отглежда болния си внук напълно сама! Анка Маджарова от великотърновското село Драганово поема грижите за Кристиан, когато е едва 3-годишен. Момчето е диагностицирано с тежка форма на детска церебрална парализа и е приковано завинаги в инвалидна количка. Въпреки това близо 80-годишната старица не прекланя глава и не се отказва пред трудностите вече 19-а година.

"Анка е мъжкото момиче на селото, независимо от възрастта си! Страхотен човек е, нямам думи за сравнение! Малко са хората, които могат да рискуват личното време и живота си за внука си", казва емоционално пред "България Днес" кметът на населеното място Иван Кишев.

Реклама

Пенсионерката посреща с мъжество тежката си съдба и освен с грижите за внука си се оправя сама и с цялото домакинство. Съпругът й умира преди 12 години и оттогава Анка нарежда дърва, шета, пазарува, оправя зеленчуковата градина и готви у дома.

"Излизат си и двамата навън, но й е все по-трудно. Вече е по-слаба женица, пък той е на 22 години и й е сложно сама да го слага в инвалидната количка, да го разхожда. Въпреки това никога не съм я чул да се оплаква", допълва Кишев.

Бащата на Кристиан го оставя почти веднага, след като научава диагнозата му. Жени се повторно и гледа нови деца близо до първородния си син. Майка му в началото поема всички грижи за детето си, но и тя си намира нов мъж и създава друго семейство, като поверява грижите за наследника си на своята майка.

"И майката, и бащата нехаят. Имат си други семейства и други деца, като оставиха всичко на грижите на бабата", разяснява управникът.

В селото всички са съпричастни с трудната съдба на баба Анка и помагат с каквото могат. Зимата организират коледни базари, като средствата, които успяват да съберат миналата година, даряват за гориво до Котел. Там Кристиан ходи на рехабилитация, а баба му е неотлъчно до него.

"Правя всичко по силите си и не спирам да търся варианти за облекчаване на всекидневието му. Надежда за неговото състояние намерихме в руския метод фибротомия. Чрез тази интервенция се отпускат сухожилията и болката в ставите намалява. Решила съм да се боря за това дете, за да видя усмивката му отново и за да спим спокойно. Неговото страдание се превръща в моя мъка", споделя възрастната жена.

Всеки, който желае да ги подкрепи, може да влезе на сайта на helpkarma.com и да отвори кампанията: "Да помогнем на Криско", където да дари каквато сума прецени.

Реклама
Реклама
Реклама