Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18098524 www.bgdnes.bg

Родственикът на Апостола Стефан Караиванов: Левски би се гордял с България

Подозирам, че той се жертва, за да събуди българите и народът да въстане 

КОЙ Е ТОЙ

Стефан Караиванов е общественик и роднина на Васил Левски. Роден е в София на 20 юли 1968 г., но в момента живее в Карлово, където се занимава с обществена дейност и издава книгата "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола", която има за цел да пресъздаде достоверно спомена за великия революционер.

- Г-н Караиванов, каква е роднинската ви връзка с Левски?

- Моят прапрадядо Генчо Караиванов и майката на Левски са брат и сестра. Съответно децата им- прадядо ми Васил Караиванов и Васил Левски са първи братовчеди и като такива те са съратници в революционното дело и много близки приятели, разбира се. Караиванов е собственик на "Караивановия хан", където Левски е отсядал и се е укривал, освен това е и първият демократично избран кмет в България - на 16 януари 1878 г. в Карлово.

Реклама

- Има ли други живи роднини на Апостола и поддържате ли връзка с тях?

- В Карлово има и други от нашия род от страната на майка му и на сестра му Яна, с които се познаваме и се виждаме.

- Как изглежда Васил Левски през вашите очи?

- Той е човек, надскочил своето време. Минал е отвъд границата и разбиранията на епохата, дори самият начин на водене на борбата е различен. Идеята за революционните комитети, до която достига, е нещо невиждано за времето си. Той се опълчва на Каравеловите идеи за хайдушки чети, тъй като е знаел, че няма да доведат до успех. Обиколките, които прави с комитетите, дори неговата смърт, защото подозирам, че до голяма степен той се жертва, за да събуди българите, и всичко това прави с една умисъл - народът да въстане и да направи това, което трябва, за да се обърне внимание на тежкото положение, в което се намира. Неслучайно Априлското въстание по-късно стъпва върху неговата организация и опит, откъдето вече Европа отправя поглед към България. Тук е моментът да кажа, че по време на подготовката на въстанието в "Караивановия хан" са идвали и Бенковки, Каблешков, Волов се е лекувал известно време там. Така че Васил Караиванов е подпомагал през цялото време делото на Апостола и е продължил да го прави и след смъртта му.

- Една от най-известните идеи на Левски е тази за чиста и свята република. Постигнат ли е този идеал в наши дни?

- На тази тема може много да се дискутира. Това, което той си е поставил за цел - една свободна България, е осъществено чрез неговите идеи и завети. Вече доколко е чиста и свята, е съвсем друга работа. Поне страната ни е свободна, република е, до голяма степен е демократична, така че мисля, че той би се гордял с България. Да оставим плюенето, както и фалшивите истории, че майка му се е самоубила, хвърляйки се в кладенец, от срам по него. Това не е истина, жената си отива в съня си спокойно, от туберкулоза, брат му също не е умрял в мизерия, а от своите заболявания. Не харесвам тези спекулации и точно заради това имам идея да направим документален филм по книгата, която издавам за националния ни герой, но досега трудно се справяхме финансово. Вече сме на финалната права и предполагам, че скоро ще започнем снимките. Искам в него да има реални и документални сцени, интервюта и разкази, за да стане по-разчупено и достоверно.

- През 2015 г. излезе филмът на Максим Генчев "Левски", който породи доста противоречиви коментари. Какво е вашето мнение по въпроса?

- Самият актьор - Веселин Плачков, изпълнява добре ролята си, но има някои неща, които не са верни. Не толкова в образа, макар че и там има какво да се желае, а в случките и събитията. Все пак трябва да приемем, че това е художествен филм, който е пречупен през призмата на създателя си. Аз смятам, че напълно достоверен филм не може да се направи за никой от героите ни. Това е сложна материя, защото всеки интерпретира образа им по различен начин. Много е сложно. Който и да дойде да изиграе Левски и който и режисьор, дори световноизвестен, да се опита да се заеме с такъв филм, няма да се получи. Такива личности просто не могат да бъдат изиграни и за това няма такъв напълно перфектен филм за тях.

Реклама

- А вие с какво се занимавате?

- Преиздавам книгата "Васил Левски по спомена на Васил Караиванов- първи братовчед на Апостола" вече от 11 години. С нея обикалям цялата страна, ходя на срещи и с ученици в училища, и с общественици в музеи и читалища. Особено натоварено е около рождението и обесването на Апостола. Цялото ми време е погълнато от тази работа. Сега предстои да се снима и документалният ми филм, пиша още една книга за друг мой родственик - дядо ми Стефан Караиванов, който е не по-малко цветна личност. Отдал съм се изцяло на обществена дейност. Създадохме галерия в Карлово, където всеки може да дойде и да види картини на наши революционери, на карловски къщи и др.

- Обикаляте страната и се срещате с много хора, сред които и ученици, смятате ли, че българинът пази спомена за Левски в сърцето си?

- Да, българинът носи Левски в своето сърце. Най-много се вълнувам, когато се срещам с ученици и видя блясък в очите им. Няма да крия, че съм посещавал и места, в които децата изобщо не проявяват интерес. Има такива места, в които малчуганите с такова удоволствие слушат и гледат, особено най-малките - тези, които са 3-4 клас, с такова удоволствие и интерес попиват това, за което им говоря. Тези неща ме карат да вярвам, че България наистина има бъдеще. Докато всеки българин знае и носи в сърцето си Апостола, страната ни ще пребъде.

- Има една друга запомняща се мисъл на великия ви родственик: "Гледай народната работа повече от всичко друго, повече от себе си да я уважаваш". Разсъждават ли така управниците ни?

- Дистанцирам се от политиката, но бих казал, че със сигурност има известни отклонения от тази мисъл. Нещата в днешно време не са чак толкова идеалистични, както са били при него, и малко по-меркантилно се гледа на живота. Аз не се асоциирам с политиката - гледам си моята работа - да предам мисията, делото и истината за Левски. Управниците сами трябва да си дадат сметка до каква степен са успели да се докоснат до идеала на националния ни герой.

Реклама
Реклама
Реклама