Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1811380 www.bgdnes.bg

Протестиращите бойкотираха президента

Иво АНГЕЛОВ
Представителите на протестиращите българи демонстративно напуснаха вчерашния Обществен консултативен съвет, който беше организиран от президента Росен Плевнелиев и трябва да работи съвместно с бъдещото служебно правителство. Недоволстващите от улиците и площадите през последните седмици възнегодуваха срещу състава на съвета и си тръгнаха от сградата на президентството.

 


"Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим. Излизаме, за да се борим докрай", заяви пред вратите на институцията Ангел Славчев. Навън той изчете цялата декларация с исканията на протестиращите. Сред тях е да не се разпуска парламентът и да има програмно правителство. Славчев повтори няколко пъти, че няма да предадат народа, и призова за участие в мащабен протест в неделя, когато е националният празник на България.

Реклама


По време на консултации около институцията на Плевнелиев се проведе и протест на площада, в който имаше не повече от 100 души. Въпреки че групата беше малобройна, между тях се проявиха дрязги и различни мнения в исканията към политиците. В същото време лицата на протестите обясняваха, че хората са единни повече от всякога, което рязко контрастираше с реалната ситуация.


Напусналите срещата насочиха гнева си и срещу синдикатите. "Кой беше Тренчев и къде беше през последните 23 години", запита с мегафон един от протестиращите. Президентът на КНСБ Пламен Димитров също напусна срещата. Впоследствие представителите на протестиращите решиха, че искат да се върнат отново в президентството и да връчат на президента декларация с искания. Охраната обаче не ги допусна и ги насочи към служебния вход, където да минат по надлежната процедура. "В обществения съвет трябва да влизат представители на браншовите организации, хора, необвързани с политическите партии на прехода. Задължително досието на всеки участник трябва да е достъпно. Участниците в съвета не трябва да са повече от 35", се казва още в декларацията.


"Общественият съвет не е правителство в сянка, то не е и форма на заместител на парламента. За мен е повече от ясно - един и двама души няма да оправят тази държава. Не бива да очакваме, че 15 души в служебния кабинет ще оправят нещата. След като нямаме нефт и газ, трябва да имаме работещи институции", коментира Плевнелиев.

 


Вежди: Това е смехория!

"Ставаме свидетели на обществени съвети към президентството. Доста голяма смехория." Така министърът на културата в оставка Вежди Рашидов коментира създаването на обществен съвет, който ще консултира служебното правителство.
"От началото присъстват тези хора в съветите - и театралите, и художниците, така че се чудя какво ще прави общественият съвет на президента - ще казва как да играем ли, как да имаме филми, как да рисуваме. В културата нека да не правим миш-маш, нещата вървят много добре", добави Рашидов, който наскоро пя в кръчма "Откога не съм повръщал?" Нещо, което явно му липсва много.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама