Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1814355 www.bgdnes.bg

Чудо на техниката! Робот имитира дете

Робот се държи като инатливо и разглезено дете.
Уникалното постижение е на екип учени от Университета в Цюрих, които от 9 месеца работят по създаването на хуманоид. Авангардният апарат се нарича "Робой" (Roboy) и преди дни беше официално представен на медиите.
Робой е висок 130 сантиметра и има доста голяма глава, несъразмерна спрямо долната част на тялото му. Заради това изглежда малко като комиксов герой, но за сметка това притежава изумителни способности, разказва в. "Тагесанцайгер". Роботът може да се здрависва и да говори. В първата си публична изява той произнесе: "Аз съм Робой. Аз съм машина, каквато си и ти" - легендарното изречение на изследователя Родни Алън Брукс.
Хуманоидът не е просто робот, а прототип, който трябва да покаже възможен ли е изкуственият интелект. Творението има опорно-двигателен апарат, сходен на човешкия. Притежава гръден кош, изкуствени сухожилия, мускули и стави. Задвижва се от 48 мотора, които му позволяват да имитира човешката мускулна дейност.
Още от самото начало обаче Робой проявява детски инат. В лабораторията е обграден от танкчета, колички и други играчки, а наоколо властва творчески хаос по подобие на детска стая.
Бащата на робота е професор Ролф Пфайфер, шеф на Лабораторията по изкуствен интелект (Al Labs) към Университета в Цюрих. 66-годишният учен е световен капацитет в роботиката, работил е дълго време и за компютърния гигант Ай Би Ем.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама