Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1818310 www.bgdnes.bg

Угасна пламналият Пламен

Почина самозапалилият се Пламен Горанов от Варна. 36-годишният мъж издъхнал в неделя вечерта от полиорганна недостатъчност, съобщи началникът на Военноморската болница във Варна полк. д-р Ивайло Въжаров.
"Наистина направихме всичко възможно, но чудото не стана. Той просто угасна", сподели д-р Въжаров.
Силното сърце и уникалната воля за живот поддържаха Пламен жив 13 дни. Той бе в медикаментозна кома, а изгарянията по тялото му - над 80%. Първо са отказали бъбреците му, след което един по един всички други органи.
36-годишният Пламен се запали малко след 7,30 ч. сутринта на 20 февруари. Той се поля с бензин от глава до пети пред стълбите на парадния вход на кметството в града.
Очаква се смъртта на Пламен да предизвика сериозни бунтове, тъй като той се жертва, за да привлече вниманието на съгражданите си към протеста и към призива си за оставка на варненския кмет Кирил Йорданов.
Докато е горял, Пламен е викал: "Киро, Киро, днес трябваше да съм в Анталия..." и "Не исках да се самоубивам", разказват очевидци, които са го гасили. Няколко дни преди инцидента Пламен споделил със свои приятели, че от протестите нищо няма да излезе. "По-добре да се запаля", казал той. Никой обаче не обърнал внимание на думите му. В събота бе съобщено, че Пламен е започнал да диша сам и бе изключен от апаратите. До неделя вечерта приятелите му призоваваха за спешно даряване на кръв, а кръвният център в града работеше извънредно.
"Искаме ден на национален траур за Пламен", "Да наградят Пламен с орден Стара планина", са част от исканията на приятелите на варненеца.
"Той се запали, за да ни събуди", "Почивай в мир! Ти си нашият, българският Ян Палах! Ти си нашето знаме!", пишат във Фейсбук съпричастни към съдбата му.
"Има ли Господ на тази земя?! Защо такива хора трябва да си отидат, когато имаме най-голяма нужда от тях?! Вечна му памет на Варненския Левски - Пламен!", категорична е Диана Тодорова.
На Пламен бяха думите: "Протестите са масови и скучни. Позициите са не на граждани, а на роби".

Приятели: Мафията убива България!

"Ще се съберем пред езерото ДАрианаУ в памет на Пламен Горанов, който се самозапали, протестирайки срещу ТИМ Ц групировката, задушила Варна и разпростряла влиянието си на национално ниво. Носете плакати "Мафията убива България" и свещички в памет на саможертвата на Пламен", избухна Фейсбук минути след като обявиха смъртта на Пламен Горанов.
"Да спрем осветлението в 19,00 ч., да излезем със запалени свещи по балкони, градинки и улици. Тихичко да помислим как да променим себе си, за да приличаме повече на ПЛАМЕН. Без викове, без крясъци, такива ще има в изобилие в следващите дни... Нека отдадем минутка и спрем по улиците и по кръстовищата...", призоваваха вчера приятели на самозапалилия се мъж.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама