Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1818318 www.bgdnes.bg

ГДБОП погна Митко Каратиста

Афери за милиони левове в Столичната община са станали повод за разследването срещу бившия подземен бос Димитър Стефанов - Митко Каратиста. Антимафиотите работят по конкретни сигнали за нагласени търгове и скандални продажби на имущество, обявиха пред "България Днес" висши ченгета. Жалбите са пуснати от служители в общината и в тях като организатор на схемата е посочено името на Каратиста.


Скандалът с извади на бял свят  любопитни подробности от биографията на Каратиста. В началото на 90-те години Митко Каратиста е шофьор на сикаджийския бос Румен Николов-Пашата. Заради добрата му работа впоследствие той се издига като един от шефовете на силовите структури на СИК в София. След залеза на групировките Стефанов еволюира в ролята на добре облечен бизнесмен. Започва да гради и кариера в ГЕРБ. Покрай добрите си позиции бившата мутра успява да внедри свои протежета в управлението на София. Сред тях е и управникът на район „Надежда" Димитър Димов, чиято съпруга е роднина на Митко Каратиста. Малко след като кметът Димов застава начело на район „Надежда", с кабинет в сградата се урежда и Каратиста, разкриват служители. В него някогашният кадър от групировките приема всеки желаещ да върти бизнес с общината в „Надежда".
"Всички по-важни въпроси се решават от Стефанов, а кметът само потвърждава волята му", обяснява човек от администрацията на район „Надежда".
Според чиновника бившият кадър на групировките лично контролирал всички търгове, обществени поръчки, продажби на парцели и разрешения за строителство. Все неща, който генерират обороти за милиони левове, обясняват служителите. В резултат всички апетитни сделки са спечелени през последните години от подставени лица на Каратиста, пише в сигналите до ГДБОП.
Схемата от „Надежда" е пренесена и в столичния район „Връбница", чийто кмет Младен Младенов също е протеже на Каратиста. Така, докато формално кметът Младенов управлява „Връбница", то ключовите решения по въпроси, свързани с поръчки и строителство, се вземат от Митко Каратиста.
Макар да е завършила педагогика, Георгиева успя да стане шеф на комисията по обществен ред и сигурност в общинския съвет.

Реклама

 

Човек на Алексей Петров

Митко Каратиста има добри контакти и в Народното събрание. Доскоро Стефанов е бил нещатен сътрудник на софийския депутат и и шеф на ГЕРБ - „Надежда", Иван Божилов. Името на Божилов нашумя по време на местните избори през 2011 г., когато бе заснет да пренася чували с изборни книжа из София.
Връзката на кадри от ГЕРБ с Каратиста бе коментирана и от премиера Бойко Борисов. По време на парламентарния контрол на 15 февруари т.г. той коментира: "Що се касае до въпросния Димитър Стефанов, вие спокойно може да питате вашия съветник и ръководител на ДАНС и неговите състезатели Алексей Петров. Това е и човекът, който държеше документите на Алексей Петров, когато дойде да ги представи срещу Станишев."

 

Забегна в Швейцария

Антимафиоти все още не са успели да разпитат Митко Каратиста, уточняват запознати. Причината е, че малко преди разследването той успява да изчезне в Щвейцария. Според негови близки трябвало да се върне до седмица, но след започването на разследването това не е много сигурно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама