Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1818349 www.bgdnes.bg

Само 5-има от властта на приема на Плевнелиев

Дискретен и скромен прием даде навръх 3 март президентът Росен Плевнелиев. Ежегодната гала, която по времето на предшественика му Георги Първанов събираше дори по 4000 ВИП гости в резиденция "Бояна", този път се проведе тихомълком в Националния исторически музей при засилени мерки за сигурност. Гостите бяха около 100-ина души, като едва петима министри уважиха събитието.

Единствено екип на "България Днес" присъства на галата, където дипломати, министри и двама бивши президенти вдигнаха тост в "Слънчевата зала". Пред музея пък се изсипа цял автобус с полицаи, тъй като от охраната се притеснили, че протестиращите можело да научат за приема и да пристигнат пред НИМ, признаха от НСО за вестника.
Немският посланик Матиас Хьопфнер шашна всички, като се появи на приема с мотор и каска вместо с дипломатически автомобил. Нейно превъзходителство Регина Ешер от Швейцария пък извървя пеша пътя до музея. Тя показа и изумителен български език в разговора си на чаша вино с председателя на парламента Цецка Цачева. Американският посланик Марси Рийс и руският й колега Юрий Исаков бъбреха рамо до рамо.
Цецка Цачева пристигна минути преди президента, като се засече на вратата с Негово Светейшество патриарх Неофит. За пръв път главата на църквата присъства на прием за 3 март, издадоха от протокола. Главният мюфтия Мустафа Хаджи пък остана едва пет минути на галата. Двама от бившите президенти - Петър Стоянов и Желю Желев, също уважиха приема, а отсъствието на Георги Първанов предизвика жлъчни коментари.
"Разбира се, личен празник е и се радвам, но нека не забравяме, че най-напред днес е националният празник на България", коментира пред "България Днес" Желев.
"Свободата не се измерва само с дадените жертви, а с постигнатото и очакванията. Прекланяме се пред българските опълченци и това, за което сме призвани днес, е да работим за сбъдването на техните мечти за мир, толерантност и справедливост", заяви в словото си пред гостите Плевнелиев. Той изреди всички националности, помогнали за освобождението на страната. По време на речта пристигнаха и част от министрите в оставка - правосъдният Диана Ковачева, екоминистър Нона Караджова, военният Аню Ангелов и външният Николай Младенов. Повечето разбрали, че приемът е от осем вечерта, и бяха смутени, че влизат по средата на президентското слово. Регионалният министър Лиляна Павлова обра овациите с тоалет от черно кадифе и дискретни перлени обици. Гостите вдигнаха наздравици с червено и бяло вино и похапнаха хапки с моцарела, сьомга и пастърма.
През това време пък Цачева даваше съвети на главния секретар на президентството Екатерина Захариева за служебния кабинет. "Той няма право на грешка! Според мен, както се оглеждате, трябва накрая да действате простичко", даваше акъл Цачева. Приемът приключи около девет и половина вечерта, след като президентът се здрависа с всички гости.

 

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама