Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1818423 www.bgdnes.bg

По-евтин ток, но само до юли

Намалението на тока, което трябва да е в сила от днес, е изчислено само до 1 юли. Това признаха вчера от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Там се проведе обществено обсъждане, след като в петък регулаторът даде предложения с колко да се понижат цените. Най-голям спад беше предложен за битовите абонати на ЕВН - средно със 7,28%, след това за ЧЕЗ - със 7,17%, и ДЕнерго-ПроУ - с 6,22 %.
"Това, което мога да гарантирам, е, че това е възможно най-компромисното решение, с най-малко опасности за някакви технологични аварии", коментира председателят на регулатора в оставка Юлиана Иванова.

Реалното намаление на тока за обикновения потребител ще бъде между 5 и 7 лева, ако сметката му е била около 100 лева, сметна енергийният експерт Валентин Терзийски. Той уточни, че разликата зависи от потреблението на нощта и дневна тарифа.

Реклама

Според Терзийски намалението е минимално и потребителите няма особено да го усетят. Спестените от новата цена на тока средства примерно ще им стигат за купуването на хранителни продукти в рамките на един ден. Той добави, че намалението създава предпоставка за аварийни ситуации и проблеми в цялата електропреносна мрежа. От ДКЕВР увериха, че режим на тока заради намалението на цената няма да има, както и че няма да има срив в енергийната система. Държавната комисия отбеляза, че не се очакват и финансови загуби за самите електроразпределителни дружества, както и за Националната електрическа компания (НЕК).

Иванова заяви, че се надява да няма друга промяна в цената на тока преди 1 юли, но уточни, че се правят анализи. "Твърде рано е да се коментира цената от 1 юли. Ще работим за това да не се увеличава", допълни Лили Младенова, директор на Дирекция "Цени и пазари" в държавната комисия.

 

"Топлофикация" работи зле с клиентите

"По отношение на инвестициите в "Топлофикация - София" има сериозен напредък, но по отношение на работата с клиентите - напредъкът е нулев. А за мен е важно "Топлофикация" да работи добре с клиентите." Това заяви вчера кметът на София Йорданка Фандъкова.

По нейни думи искането да се правят индивидуални договори е съвсем основателно. "Затова трябва да се измерва ежемесечно и за да няма проблем в сметките. Работи се всеки ден. Започнахме работа по този въпрос още преди протестите, защото още с излизането на декемврийските сметки, които се установи, че са доста по-високи, аз възложих проверка", обясни Фандъкова.

Тя каза още, че "Топлофикация - София" е в тежко финансово състояние и припомни, че когато общината е получила това дружество от държавата, то е било с огромни задължения. Фандъкова ще търси и виновника за несъбраните стари задължения, които губят давност след три години.

Реклама
Реклама
Реклама