Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1818819 www.bgdnes.bg

Разлюбват Сталин, но бавно

Руснаците най-после обърнаха мнението си за диктатора Йосиф Сталин и вече в мнозинството си го свързват с терора и масовите убийства. Едва 60 години след смъртта на Джугашвили негативните оценки за него вземат превес над положителните, съобщи Газета.ру. Проучване на социологическия център "Левада" в дните около годишнината - 5 март, показа, че за 55% от руснаците кончината му значи край на масовите репресии. Само допреди 3 години така смятаха не повече от 47 на сто от запитаните. Все пак внушителна част от жителите на страната продължават да възприемат сатрапа като безспорна личност. 

В анкетата на "Левада" около 40% казват, че гледат на него по-скоро положително. Има и 18% чугунени глави, за които датата 5 март 1953 г. е трагична загуба на "вожда и учителя". Макар и след толкова време, руснаците започват да се освобождават от комплекса си към мустакатия грузинец. Все по-малко поданици на Путин са склонни да преувеличават ролята на семинариста с прякор Коба. Местните структури на управляващата партия "Единна Русия" във Волгоград например няколко пъти предложиха да се върне старото име – Сталинград, около исторически годишнини (Сталинградската битка), но според допитванията 55% от жителите не го искат. Руснаците не се поддават и на зачестилите коментари на държавните мъже, които наричат Йосиф Висарионович изключителен политик.

Реклама

 Всеки пети го смята за пиар ход и казва, че властите използват култа към Сталин, за да оправдават собствената си политика и злоупотреба с влас. Не са малко и онези, според които върхушката в Кремъл иска да вдигне собствения си авторитет като наследници на победителите във Втората световна война. Въпреки постоянно излизащите доказателства за зловещите деяния на грузинския семинарист, негови почитатели отбелязаха по традиция деня на смъртта му с поклонение пред кремълските стени. Поклонението пред гроба му се организира от комунистическата партия. На парламентарните избори през 2011 г. партията, водена от Генадий Зюганов, получи 19% от гласовете и вкара 92 депутати в Думата.

 

 

Лично одобрява списъците за разстрел

За масовия терор и избиването на стотици хиляди по заповед на Сталин отдавна се знае, а много документи са проучени и достъпни. Но въпреки това е трудно да се спори с феновете му, които продължават да отричат очевидното, като повтарят, че или е нямало репресии, или пък Сталин не знаел за тях. Преди няколко години бе открита например официалната докладна записка от март 1940 г., с която тогавашният шеф на НКВД Лаврентий Берия предлага на Йосиф Висарионович екзекуция на близо 22 хил. полски офицери. Масовото изтребление остава в историята като Катинското клане. Поредното доказателство за "списъците за разстрел" по време на масовия терор в СССР в края на 30-те бе извадено от организацията "Мемориал" преди дни. На страниците на в. "Новая газета" бе публикувана записка от бившия началник на НКВД Николай Ежов до Сталин от юли 1938 г. В нея се предлага екзекуция на 138 лица, арестувани като врагове на революцията. Върху листа вождът лично написва: "За разстрел - всичките 138 души!", а отдолу стои подписът му. И това е само един документ от купищата други, изпратили на сигурна смърт хиляди.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама