Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18192304 www.bgdnes.bg

Баба Люба чукна 1 век, но не пропусна да гласува

Възрастните хора искат само блага дума, казва златната дама, която е била учителка повече от половин век 

Златната възраст от 100 години достигна Люба Иванова от плевенското градче Левски. Достолепната дама отпразнува кръглата годишнина само ден след като пусна бюлетини на последните избори за депутати от националния и за Европарламента.

Реклама

Баба Люба посреща приятели и гости в дома си в родния град на великия ни актьор Георги Парцалев. "Възрастните хора искат само блага дума... Не е лесно да си на сто години, но ако не си добър човек, ако не можеш да прощаваш, ако не обичаш ближния, ако не обичаш възрастните хора, трудно ще ги стигнеш... Няма да го забравя този ден!", казва в празничното слово столетницата и благодари на всички хора, които й помагат да преодолее самотата - един от най-страшните бичове за старите хора, останали без половинка до себе си.

Повече от половин век Люба е учителка, като започва да работи, когато е на 19 години.

По време на тържеството възрастната дама се връща към мили спомени от изминалите години. Незабравима за нея остава срещата й с майката на жестоко убитите Васил и Сава Кокарешкови (бел. ред. - братовчеди, които помагат на партизани, но са предадени и умъртвени от полицията), когато с 40 деца отива до паметника им в Белица.

Иванова вече е горд носител на званието "Почетен гражданин на град Левски и населените места, съставни на общината", като го получава през 2020 година.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама