Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1819431 www.bgdnes.bg

Стефан Гамизов: Мафията обяви война на България

Бисерка БОРИСОВА
- Г-н Гамизов, заявихте, че ще изнесете данни, свързани със сметките за тока, които ще предизвикат "скандал". Какво искате да кажете с твърдението, че в момента върху сметките ни са "заложени над 13 млрд. лв."?
- Повече подробности ще видите след няколко дни. Мога само да кажа, че през последните години прекалено много хора са крали най-нагло. Енергийната ни система е на път да колабира, а все още никой не е подведен под отговорност. Това е война! Война, която енергийната мафия и корпоративната престъпност в България са обявили на българското общество.
- Не е ли по-страшно обаче, че самото общество не е единно в исканията си?
- Проблемът на България е пробитият от корупция елит. Хората излязоха на улицата и казаха една голяма истина: ние не можем да си плащаме сметките за електричество. Но веднага тези, които са свързани с организираната престъпност в България, се възползваха от гражданския протест. Направиха метеж срещу правителството и всичко се срина. За да се оправят нещата, трябва т.нар. публични лица да се жертват и да отстъпят малко назад от личните си интереси.
- Не се ли притеснявате, че изнасяйки данни за енергетиката, ще бъдете упрекнат,  че допълнително усложнявате ситуацията?
- Хич не ме интересува в какво ще ме упрекнат! Хората трябва да бъдат колкото се може по-информирани, за да могат да вземат сами решения, да произвеждат по-разумни идеи. Ако България продължи да се движи по сегашния модел, неизбежно ще стигнем до пълна обществена катастрофа. Бих искал да предупредя политиците в България изобщо да не подхващат приказките, че сега трябвало да премълчаваме нещата в името на някакво обществено спокойствие.
В тази линия го наблюдавам президента Плевнелиев. С това политическо лигавене нищо няма да се оправи. Хората искат решения, не евтин политически пиар, като в същото време тайничко да се договаряш с част от тези, които са злоупотребявали.
- Притеснително ли е, че приемливите за протестиращите личности - обмудсманът Константин Пенчев, еврокомисарят Кристалина Георгиева, отказват да станат служебен премиер?
- Нито един от тях не става за служебен премиер. Т.нар. обществено приемливи личност са всъщност корумпираният елит в България. Кристалина Георгиева въобще не става за ръководител у нас. Господин омбудсмана - имам си специфично мнение за него и ако го обясня публично, няма да се хареса.
Големият проблем е, че нарочно се въртят тези имена, за да се манипулират протестиращи. За да бъде съставен служебен кабинет, който да бъде 100% консенсусен между хората, които се занимават със злоупотреби и корупция.
- Какво ще случи при това положение?
- Хората много бързо ще разберат, че са измамени. Движим се към гражданско неподчинение. А оттам стъпката до някаква реалност извън конституционните рамки е много малка, което е наистина страшно. Но като че ли те не искат да го разберат.
- Самата оставка на премиера Борисов истинско нещо ли беше или спасителен пиар?
- Категорично не е пиар акция. Още сутринта, когато се случи, написах, че в България бе извършен преврат. Сега ще го повторя - Бойко Борисов беше насилствено свален и принуден да си подаде оставката от енергийната мафия.
- Лидерите от протеста се оказаха свързани с определени леви или националистически партии и движения, заявиха, че ще правят сбирка в зала "Арена Армеец", където наемът на ден е около 15 хил. лв. Откъде тези хора могат да съберат такива пари?
- Ако въпросните хора си бяха поставили  нормални цели, 15 хиляди лв. щяха да ги съберат за един ден. В България има чисти бизнесмени, които биха дали пари за такова нещо - ако разпознаят в него справедлив, неопорочен протест. Но в случая и аз питам  - откъде идват парите? Защото протестът вече не е на онези хора, които излязоха да протестират срещу сметките за ток. Това сега е съвсем друг протест, манипулиран от енергийната мафия и от хора, които са свързани с корпоративната мафия.
Протестът е манипулиран и от хора, които пострадаха от действията на правителство през последната година, когато в енергетиката започнаха да се спират схеми за злоупотреби за стотици милиони левове. Откакто бе отстранен Трайчо Трайков като министър на енергетиката, в тази сфера започнаха съвсем приемливи, оздравителни процеси. В резултат на което започнаха да излизат наяве ужасяващи неща - за АЕЦ "Белене", за схеми за крадене на ДДС, за манипулиране на т.нар. енергиен микс. Е, всичките тези хора, които бяха част от това, в момента са замесени във финансирането на метежа срещу правителството. А Трайчо Трайков е човекът, с когото прокуратурата трябва да се заеме светкавично!
- Ако това, което казвате, е вярно, защо премиерът смени Трайков едва в последната година на управлението на ГЕРБ?
- Аз съм човек, който е много вътре в нещата. Не говоря от втора или трета ръка. Казвам ви, вие и хората отстрани не можете да си представите какви актьори бяха Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Не можете да си представите какъв политически трилър бяха организирали вътре в ГЕРБ. Колко дипломати бяха намесили, колко чужди посолства. Каква роля играеше в тая срамна история кръгът "Капитал". И по какъв начин всички те притискаха и изнудваха правителството. И то в момента, в който правителството трябваше да постигне определени цели, свързани с еврофондове, влизането ни в Шенген...
Политическата интрига в България не се води от глупави, необразовани хора. Напротив - в България има шайка от високообразовани хора, които са се присламчили към няколко големи западни корпорации с гигантски интереси в България. И вършат чудовищни манипулации и злоупотреби на гърба на обществото.
- Завихте, че "Атака" и Христо Ковачки плащат на протестиращите. Откъде имате такава информация?
- Това ми го каза снощи (неделя вечер Ц бел. авт.) един от основните организатори на първоначалния протест.
- Какъв интерес би имала "Атака" от такова нещо? Има ли ресурс Волен Сидеров да финансира подобни протести?
- Не мога да коментирам интереса на "Атака", но видяхте, че въпреки всичко те доведоха много хора с автобуси, правиха шествие. За някои то беше комично, но така или иначе Волен Сидеров седя отгоре като някакъв мини хитлеристки вожд, не знам дори как да го определя... Беше толкова гротескно. А за историята с Ковачки мисля, че всички знаем - думите му, че трябвало да дойдат миньорите, за да притискат държавния регулатор.
Но ще застане ли някой пред тия миньори, за да каже, че две години Симеон Дянков си е затварял очите, че в мините, в които се копаят въглища, не са внасяли ДДС-то. Документите за това са при мен и ги имам като част от съдебно дело. Случайно в съдебната документация видяхме над 23 декларации по ДДС - общо за 34 млн. лв. към онази дата, без лихвите. А иначе Симеон Дянков беше първият, който обясняваше какъв страхотен борец е за събирането на ДДС-то в България.
- Защо всъщност са толкова високи сметките за ток?
- Чисто документално никой не е причинил толкова вреди на българските граждани през сметките им за електричество, колкото Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев. Мога да вадя документ след документ и да обяснявам как миналата година цялото увеличение на ел. енергията се дължи изцяло на действия на тези тримата. Защото Симеон Дянков беше човекът, който притискаше държавния регулатор като ресорен вицепремиер. Трайчо Трайков беше човекът, който не даваше косъм да падне върху зелената енергия. А Плевнелиев беше човекът, който не проконтролира строителното разрешително на ТЕЦ "Марица-изток 1", въведе я в експлоатация и вкара в сметките на хората за електричество 4 млрд. лв. Плевнелиев си затвори очите, защото личният му приятел Питър Литгоу, шефът на Търговската камара на САЩ в България, е шеф на ДМарица-изток 1У.
И още нещо - над половината от вятърните централи в България, свързани с производството на зелена енергия, са на същата компания, която е в "Марица-изток 1". На приятеля на господин Плевнелиев. И господин Плевнелиев сега застана, започна да мига и да говори за някаква "доброта".
- Вече изредихте като виновни за кризата в момента трима бивши министри, единият от които сега е президент. Хората пак ще попитат - къде беше премиерът през това време?
- Не мога да го упрекна Бойко Борисов, че се усети чак на третата година за какво става въпрос. Тези хора минават за най-интелигентните, най-можещите, най-образованите, най-кадърните. Единият дошъл от Световната банка, другият - от великата компания ЕВН, третият - велик инвеститор в България, идва от Търговската камара на САЩ. Трудно се бори човек в такива моменти. Както трудна ще бъде сега битката на българското общество срещу мафията. Нещо като Давид срещу Голиат е. Но всички знаят как е свършила историята между двамата. Така ще стане и сега. Мафията ще загуби. Ако аз бях на мястото на тези хора, които години наред ни крадяха, щях бързо да си хвана пътя и да напусна България.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама