Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1819470 www.bgdnes.bg

Погребаха в бял ковчег убития в "Подуяне" (ексклузивни снимки)

Около 1500 души изпратиха 17-годишния Велин Дамянов, който в събота бе застрелян при опит за кражба в столичния квартал "Подуяне".
Мъртвият тийнейджър бе положен в бял открит ковчег, придържан от младите мъже в рода. Процесията се предвождаше от приятели и братя на Велин. Един от тях носеше кръст с името му, друг - венец от бели и червени карамфили, а трети - негова снимка на морски фон, на която на латиница пишеше Lipswash nii. Ромите се отправиха мълчаливо към Малашевските гробища, като тишината бе раздирана основно от плача на майката на момчето Юлиана.


Траурното шествие блокира улиците на ромското гето "Христо Ботев" и предизвика огромно задръстване. Полицаи също отцепиха района.
Велин бе гръмнат в събота от 50-годишния охранител Петко Еленков в бившето хладилно жп депо. Момчето влязло там да краде желязо заедно с трима приятели - Калин, Богдан и Спас. Еленков стрелял с пушка, заредена със сачми за пернати, и улучил Велин в гърдите. Момчето пробягало стотина метра, след което се строполило и издъхнало на тревата между жп линията, минаваща в квартала. Ранен бе и 17-годишният Камен Асенов, но сачмите попаднали в краката му и животът му е вън от опасност. От "Пирогов" съобщиха, че Камен засега няма да бъде опериран и лекарите ще изчакат той да се стабилизира. Сачмите влезли под кожата му, но не са засегнали жизненоважни органи. Богдан и Спас извадили късмет и успели да се спасят невредими. При огледа на мястото стана ясно, че вторият охранител също е стрелял по момчетата - с пистолет.
Утре Софийският градски съд ще разгледа мярката за неотклонение на гарда Петко Еленков. Прокуратурата вече му повдигна обвинения за убийство и го грозят до 20 години затвор, въпреки че е извършвал служебни задължения. По време на траурната процесия няколко цигани, разбрали, че утре е гледането на мярката за неотклонение на Еленков, изкоментираха, че "едва ли ще го пуснат оня, 'щото знаят, че ако е на свобода, ние ще го намерим".


Днес в 17 часа ромите от "Христо Ботев" за четвърти пореден ден ще блокират центъра на квартала, като по този начин спират движението между "Ботевградско шосе" и булевард "Брюксел". Те плашат с бунт, ако Еленков не получи сериозна присъда.
Това не е първият инцидент, при който местните цигани са ранени от охранители на същата фирма, и то в същото депо. Преди близо две години гардове стрелят с пушки по други трима роми, които влезли да крадат и ги замеряли с камъни и дърва. Прокуратурата прекратява делото преди 11 месеца. През 2010 г. задържаният за съботната стрелба Петко Еленков е само свидетел. Прокуратурата прекратява разследването срещу друг служител на фирмата с мотива, че е действал при неизбежна самозащита и в състояние на уплаха. Тогава иззетите оръжия са пистолет "Макаров", пушка тип помпа "Маверик", както и пистолет ЧЗ на Петко Еленков.
Версията на охранителите за екшъна от събота е, че между четири и седем души влезли в склада, а патрулиращият екип ги видял.


Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама