Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1820785 www.bgdnes.bg

Цветанов: Престъпници празнуваха оставката на Борисов

Отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо е неприятен инцидент. Колегите полагат усилия, най-важното е детето да бъде върнато живо и здраво. В момента се наблюдава съживяване на някои престъпни групи. Само в последните дни има ръст с 20% на домовите кражби. Имаме информация и че определени представители на организираната престъпност са празнували в деня на подаването на оставка на правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов. Това заяви министърът на вътрешните работи и вицепремиер в оставка Цветан Цветанов пред бТВ.

Той помоли всеки, който има информация за отвличането на дъщерята на Брендо, да сигнализира органите на реда. Цветанов уточни, че Брендо се намира в Италия.

Реклама

Кирил Йорданов бе „най-малкото зло", което можехме да предложим като кандидат на политическа партия ГЕРБ за кмет на Варна, каза още той.

Цветанов обясни, че към момента на номинациите е нямало добре изграден кандидат, който да бъде представен от ГЕРБ. „Той беше най-малкото зло, което можеше да се представи към този момент", коментира вицепремиерът в оставка и заяви, че „издигането на този кандидат е реално политическа грешка на ГЕРБ".

Цветанов отказа да посочи кой точно е предложил кандидатурата на Кирил Йорданов, като обясни, че решенията са колективни и всеки един от партията може да предлага.

„Вие виждате каква е позицията на групата на ГЕРБ в Общинския съвет във Варна. Ние сме готови да отидем и на предсрочни избори за общински съвет, ако всички партии се откажат", отбеляза Цветан Цветанов. По думите му - общинската листа на Варна в лицето на ГЕРБ има готови проекти на стойност 150 млн. лева.

Иван Портних, който е председател на групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет във Варна и областен координатор на партията, е една добра кандидатура за кмет, но когато се определят номинации се правят задълбочени анализи. „Не трябва да допуснем подобна грешка като тази през 2011 година".

По думите на вътрешния министър в оставка по негово време периодично са нанасяни тежки удари върху организираната престъпност и твърденията, че кабинетът "Борисов" не се е справил с основното си обещание - осигуряването на ред и сигурност в страната, са несъстоятелни.

"В началото на протестите исканията на хората бяха справедливи. В момента обаче в първите редици са много криминално проявени лица. Питайте ги какво са направили за държавата и какви данъци са платили. Хората са тези, които ще преценят кои да ги представляват в парламента. Избирателната ни система е една от най-добрите в света. Мажоритарните избори бяха въведени от БСП, но точно те не вкараха нито един мажоритарен депутат. Най-много мажоритарни представители от ГЕРБ влязоха в Народното събрание. Ние знаем какво искат хората - предсрочни парламентарни избори. Решението за оставка на кабинета, което премиерът взе, беше, за да не се пролива още кръв от ултрасите по улиците", заяви Цветанов.

„Точно в периода, когато Румен Петков беше министър на вътрешните работи, беше осуетено предаването на Брендо по разследването, което течеше в Италия. Точно Румен Петков беше човекът, който провеждаше оперативни срещи с Алексей Петров и братя Галеви", посочи Цветанов.

Той съобщи, че Бойко Борисов е в добро здравословно състояние. По думите на вицепремиера в оставка няма как обаче напрежението от последните седмици да не се е отразило на Борисов.

Цветанов посочи, че определени икономически кръгове оказват натиск върху президента за назначаване на министри в служебното правителство. "Не знам кой ще бъде вътрешен министър. Знам обаче кои са имената, които се спрягат. Знам го не от президента, а от хората, които са натоварени със задачата да търсят номинации", добави той.

Цветанов каза, че отношенията между ГЕРБ и Росен Плевнелиев не са "замръзнали" и между тях има добро институционално сътрудничество. Вицепремиерът в оставка заяви, че Кристалина Георгиева е добър еврокомисар, но отказа да коментира евентуалното й участие в служебното правителство или в кабинет на ГЕРБ след изборите.

Той е убеден, че гражданите ще гласуват за ГЕРБ на 12 май , защото при един втори мандат партията ще се фокусира точно върху социалната политика.

Реклама
Реклама
Реклама