Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1820848 www.bgdnes.bg

Общи писоари разлютиха жените

Берлин се тресе от скандал заради решението на местните власти да пуснат унисекс тоалетни.
В един от районите на немската столица – Фридрихсхайн-Кройцберг, вече работят общи хигиенни помещения, без оглед на пола. Решението бе прието от местния парламент по предложение на набиращата сила Партия на пиратите. Либералната организация, настояваща за директна демокрация и свобода на информацията, спечели на регионалните избори през 2011 г. близо 9% от гласовете, което е най-добрият й резултат в цяла Германия.
Промяната засяга всички обществени клозети. В тях няма да има отделни пространства за мъже и жени, а всеки ще задоволява физиологичните си нужди в общи помещения. На вратите им няма да висят стандартните обозначения за дами и господа, а символ, обединяващ двата пола, пише в. "Билд".
Мотивите на берлинските пирати са, че мъжките и дамските тоалетни дискриминират хора, които не искат да се определят към нито един от двата пола. С други думи - транссексуалните, които не са никак малко в пъстрия свят на германската столица. В квартала Кройцберг наред с турските имигранти живеят и много представители на културния и социалния ъндърграунд, хираи, студенти и всякакви свободни електрони.
Всичко това вдигна огромна олелия, в която се преплетоха гласовете на привърженици и противници. Политиците се разврякаха, че Берлин има много по-важни проблеми, отколкото да се занимава с клозетите на травеститите. "Възникват и многобройни технически сложни въпроси - например как ще използва писоара някой, който по-скоро се чувства жена?", запита с ирония кметът на региона Нойкьолн Хайнц Бушковски. Колегата му от Трептов-Кьопеник Оливер Игел обърна внимание на големите разходи. "Ако си представя, че трябва да изградим унисекс тоалетни за 60 училища, то тогава ще ни се струпат милиони дългове на главата", казва общинарят.
Травеститът Глория Виагра, творец от местната културна сцена, приветства решението и обясни, че така дори е по-евтино. "Още преди 15 години настоявахме за въвеждане на трети пол в административния език. Но тоалетните трябва да са унисекс, това е по-просто и в крайна сметка по-евтино." Нина Квер, кралица на ежегодния гей парад в Берлин, също посочва, че няма нужда от три тоалетни. "Важното е все пак да работи, броят няма значение", казва 28-годишният диджей, роден под името Даниел Вегшайдер.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама