Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18237001 www.bgdnes.bg

Ето кои родни звезди поискаха ВРЪЩАНЕ на задължителната КАЗАРМА

Трябва да можем сами да се пазим, казва Валя Балканска, военното познание е сила, категоричен е Евтим Милошев

Задължителната казарма да се върне, но да е около шест месеца. Около тази идея се обединяват известните хора в България. Преди няколко дни президентът Радев обяви, че задължителната военна подготовка трябва да бъде върната предвид световната обстановка. Чуха се предложения, че и жените трябва да минават през подобна тренировка. Някои страни от Европа вече направиха промени в тази посока, като все повече от тях връщат задължителната казарма.

Реклама

Да има казарма от шест месеца предлага агент Тенев. Според него това ще е от полза за всички и допълва: "Най-много полза ще имат младите хора, които хал хабер си нямат какво значи дисциплина".

Тенев е скептичен дали жените трябва да получават военна подготовка.

"Няма нужда да копираме Израел, защото жените, когато чуят командата "залегни", лягат винаги по гръб", шегува се бившият съпруг на поп певицата Кристина Димитрова.

Според него най-подходящата форма за добиване на военни знания е военното обучение, което е било провеждано в училищата през соца.

"Надявам се този свят да има мъдростта да не влиза в нова война, защото, ако се случи, тя ще бъде последната", категоричен е агент Тенев.

За задължителен курс от 3 до 6 месеца военно обучение е Валя Балканска.

"Жени войници в България не е имало, не е редно и да има", казва изпълнителката на "Излел е Делю хайдутин", защото: "22 години минаха, откакто мъжът ми си замина и аз сама се грижа за всичко в ранчото и право да ти кажа, чедо, мъжката работа за женската гърбина е много и непосилна работа".

Реклама

Валя Балканска всеки ден сама обработва градината в китното си имение в Родопите. Засадила е от всичко по малко и очаква реколта "колкото Бог даде". Щастлива е, че градушките, които убиха посевите из много кътчета на България миналата седмица, са подминали родния й край.

88-годишната изпълнителка си спомня, че по време на пътуванията й до Северна Корея през 70-те години на миналия век е видяла как корейците подготвят нацията си за военни дела.

"Там взимаха в интернати момченца на 3-годишна възраст да ги учат на военни дела и като отидохме, нашите войничета разглобиха шмайзер за 3 минути. И бяха горди от уменията си. Корейците викнаха 3-годишното корейско момченце и то пред очите ми за минута и половина сглоби и разглоби същия този шмайзер", спомня си певицата и допълва: "В Китай видях същата дисциплина и военни познания, а у нас занимават хората само с кой какво е украл и българските деца пораснаха ненаучени на много неща, най-вече на дисциплина".

Според Валя Балканска всеки народ трябва да бъде добре подготвен да се отбранява. "Трябва да се хванем здраво за българското дърво, защо да чакаме някой отвън да ни пази? Учените хора ли не го разбират, та ние, будалите, да ги учим какво е добро за България?", настоява певицата и със свито сърце признава: "Ние и хубаво, и лошо претъркаляхме вече в живота, ама бъдещето на българските деца накъде ще да е?".

"Аз имам уважението към армията, към офицерството. От днешната геополитическа гледна точка не мога така лекомислено да се произнеса дали казармата трябва да се върне, но военното познание е сила както за мъжете, така и за жените, поднесено в каквато и да е форма." Това каза за "България Днес" министърът на туризма Евтим Милошев.

По негови думи той е офицер от резерва, но не знае дали Българската армия го брои за такъв заради напредналата му възраст от 55 г.

"Завършил съм школата за запасни офицери в Плевен с чин лейтенант, служил съм от 1987 до 1989 г. и се уволних 40 дни преди демократичните промени на 10 ноември", спомни си Милошев.

Той обаче се извини, че няма готовност да задълбае по темата и сподели: "В момента се занимавам с проблем, който касае ГКПП Дуранкулак и ме хващате неподготвен. Но да, военното познание е полезно и за двата пола".

"Аз имам само и единствено добри спомени от казармата", разказва телевизионният водещ Драго Чая и продължава: "По мое време Хачо Бояджиев (бел. ред. - някогашен шеф на БНТ) беше сключил договор със Строителни войски и моята казарма беше различна, беше след висшето ми образование и беше приятно премеждие", настоява Драго и допълва: "Затова аз съм най-неподходящият човек да се изказва по темата дали да се върне казармата, защото моята и до днес си остава страхотен спомен".

"По принцип първо смятам, че от геополитическа гледна точка обстоятелствата предразполагат връщането на казармата. Второ - съвременните мъже имат крещяща нужда от това, а именно да се научат на характер, на воля и да възмъжеят", настоява телевизионният водещ Крум Савов.

Той смята, че казармата е добре да бъде 8-10 месеца, най-много година, а обучението трябва да бъде по-концентрирано, интензивно и експертно.

За своята казарма Крум Савов разказва, че я е отбил в пехотни войски в Брезник, бил е и футболист и е служил плътно 2 години.

"Жените по-скоро е редно да минават през практическа военна подготовка за добиване на ориентировъчни познания и базисни умения в училищата", настоява водещият и допълва: "Има смисъл в това. И освен че на момичетата ще им е интересно, ще се научат на много ценни житейски неща".

Журналистът няма нищо против близнаците му Крум-младши и Катрин Савови да добият военни познания, защото покрай тях децата му ще натрупат безценна житейска подготовка, която винаги и само ще им е от полза за в бъдеще.

Реклама
Реклама
Реклама