Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18251062 www.bgdnes.bg

Жегата отстъпва на бури и градушки

Дълго чаканата промяна не идва с добро 

Прогноза: Ледени късове ще се сипят върху коли и реколта 

Дългоочакваната промяна на времето идва, но с още по-лоши последици. От понеделник бруталната жега постепенно ще отстъпва място на дъждове, гръмотевични бури и опасност от нови градушки, на места с огромни ледени късове, които ще се посипят върху коли и реколта.

"В момента се намираме в тази част на годината, в която слънцето е най-силно. Има възможност от прегърмявания другата седмица. Може валежите да са съпроводени и от градушки", алармир пред Нова тв климатологът Симеон Матев и обяви, че температурите ще спаднат с 8 градуса през следващата седмица.

Реклама

"Тази година пролетните дъждове приключиха по-рано. Това повишава пожароопасността в цялата страна", поясни Матев и добави, че "една значителна част от пожарите са предизвикани от човешка немарливост".

Взимайте мерки със слънцезащитни кремове", апелира климатологът.

Той съветва да търсим сенчести места в най-горещите часове от деня и прохлада в затворените помещения.

"В градски условия за спасяване от горещините се препоръчват климатизирани помещения", допълни той. По думите му най-добрият начин за разхлаждане е студен айран със сол.

Матев препоръчва и да не се злоупотребява с алкохола.

За опасността от силни градушки през новата седмица сподели и Николай Василковски. Според неговата прогноза във вторник, сряда и четвъртък явленията ще са по-интензивни. Има потенциал и за по-едра градушка, а атмосферното налягане ще продължи да се понижава, като ще бъде по-ниско от средното за месеца.

Иначе в понеделник остава жълт код за високи температури в осем области според НИМХ - Велико Търново, Русе, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Там се очакват температури от 35 до 38 градуса.

Реклама
Реклама
Реклама