Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18268529 www.bgdnes.bg

Звезди поругават национални символи

ВИП скандали тресат страната от години 

Камелия беше нападната, че поруга знамето ни, Азис със скандален билборд срещу паметника на Васил Левски 

Прокуратурата беше сезирана от ВМРО заради певицата Мила Роберт.

Изпълнителката е атакувана, че на концерта на гей парада в столицата се е изгаврила с националния трибагреник. Мила носи рокля в бяло, зелено и червено, която съблича и захвърля на земята.

Реклама

Не за пръв път родните ни звезди опитват да блеснат и да се говори за тях без оглед на средствата, които използват за целта. И много често вместо нова доза популярност постигат чудовищни скандали.

Такъв е примерът с певицата Рут Колева. На снимки, разпространени и в социалните мрежи, червенокосата изпълнителка позира предизвикателно за модно списание, качена върху мраморен саркофаг, в който са телата на загиналите в Априлското въстание. Костницата е част от мемориалния комплекс в Перущица, наречен "Паметник на трите поколения". Очаквано местните хора скочиха потресени срещу нея, а кметът направо я даде на прокуратурата. Рут Колева се извини и обеща, че щом се върне в България, ще дари средства за почистване и стягане на мемориалния комплекс, чието недобро състояние лъсна заради нейните снимки.

Всъщност Рут не е първата, много други нейни колеги също, волно или не, се изгавриха с някои от историческите и културните ни ценности. Преди това избухна грандиозен скандал с картините на Владимир Димитров-Майстора. Българското Министерство на културата дава 10 000 лева за проект, в който транссексуални позират за снимки, имитиращи някои от великите творения на големия живописец. "Другите българки" е идея на художника Михаил Вучков още през 2010 г., но повече от десетилетие той търси подходящи модели. В крайна сметка екстравагантните му творби успяват да предизвикат единствено остра реакция в обществото и голямо недоволство.

През 2020 г. клип разпали страстите в съдебната власт само за 24 часа. Става въпрос за песен на изпълнителя Алек Сандър, във видеото към която се вижда как мъже с оръжия, полуголи момичета и деца танцуват пред различни символи в Съдебната палата в столицата. Тогава изпълнителят уточни, че не е искал да поругава символа на правосъдието, а да пресъздаде сюжет в банка. На прицел е най-вече плеймейтката и модел Жанета Осипова, която има главна роля във видеото. Забавлението, в което участва русото изкушение, има предистория. През 2018-а Осипова разбуни духовете с участието си в друг музикален клип. Миската се съблече гола пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в София дни преди Коледа. Тогава Жанета участва в проект на Георги Георгиев-Готи.

Фолкизпълнителят не е долюбван в обществото, тъй като няколко месеца преди скандалния клип пред патриаршеската катедрала втрещи малки и големи с друга подигравка. Готи и Радо Шишарката заснеха фолкпарче пред античната крепост Перистера край Пещера. В него момичета по къси жълти роклички и без сутиени мятат кръшни гюбеци сред археологическите останки от IV век след Христа. Шишарката не остава по-назад и също позира разголен на историческото място.

Реклама

Камелия и Азис определено водят в класацията за най-големите скандали с националните ни символи. През 2015 г. изпълнителката на "Луда по тебе" поздрави българите за 3 март, облякла трикольора върху голо тяло.

Още когато през 2007 г. се появи на сцена, за да защити медиците ни в Либия, нахлузила българското знаме, Камелия предизвика чутовен скандал. И в двата случая хората приеха тоалетите й като гавра с националния символ и предложиха да бъде осъдена. Но това така и не се случи.

Азис също накърни общественото мнение през 2007 г., когато демонстрира пълна липса на уважение и чувство за мярка и билборд на задните му части се появи в непосредствена близост до паметника на Васил Левски в центъра на столицата. Бойко Борисов, който по това време бе главен секретар на МВР, и пожарникари премахнаха скандалното пано.

Рапъри се облекчават върху парламента

Рапъри извършват физиологичните си нужди пред знакови държавни места в София. Случаят е от 2017 г., малко след парламентарните избори.

Тогава старозагорските изпълнители Зипо и Слаш публикуваха скандален клип, озаглавен "Да ви пикам на институциите". Във видеото двамата са голи до кръста и се облекчават върху Народното събрание, Съдебната палата и храм-паметника "Александър Невски".

Реклама
Реклама
Реклама