Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18276517 www.bgdnes.bg

Звезди размахват пищови

Заразното зло на подражанието 

Просташката мутренска демонстрация се наказва с глоба до 2500 лева

С глоба до 2500 лева може да бъде наказан Емрах Стораро, който беше забелязан да размахва газов пистолет на обществено място. Заедно с негов авер синът на Човека глас мята наляво и надясно новата си придобивка. На записа дори се вижда как изпразва пищака и сачмите падат на земята. В следващо стори Емрах показва "живописната" гледка в плажен бар, където е седнал на сепаре и си е метнал пистолета на масата заедно с няколко чаши питие за разкош. С две думи, Емрах си живее мутренската идилия.

Чалга певецът се фука вулгарно за това колко е тегав, но щом решава всички тези прояви да ги сподели със своите фенове в социалните мрежи, явно не осъзнава, че тази демонстрация си има последици.

Реклама

Първата грешка, с която сам се простреля в крака, е, че си направи доказателство за незаконната изцепка. Чл. 60 в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия гласи, че е забранено откритото носене на оръжие на обществени места освен при осъществяване на охранителна дейност. Още една грешка, която прави малкият Стораро, е да покаже вида на оръжието в ръцете си. Наличието на сачми веднага доказва, че опасният уред в ръцете му не е фалшив. Вероятно Емрах се е опитал да покаже, че пистолетът му е "безопасен", като е газов. За негово нещастие и пневматичните оръжия влизат в категорията на неогнестрелните такива и гореспоменатият закон си е все още в сила.

За прекрачването на закона Емрах ще трябва да плати глоба от 500 до 2500 лева. Направи ли го повторно, ще му плеснат още една, която може да стигне цели 8 бона, но и също да му се отнеме разрешителното за притежание на оръжие до 2 години, ако има такова въобще.

Още една нашумяла наскоро случка, обвързана с известна личност и пистолети, бе тази за Христо Шопов и съседката му от Люксембург. Тази зима актьорът беше арестуван, тъй като бе заплашил своята комшийка Патриша Тийвс, че ще я пребие. Жертвата твърди, че Шопов е насочил пистолет към нея, за което се спори все още дали това е истина. В момента тече експертиза по видеата, които да дадат повече информация по казуса.

"Очаква се да стане готова експертиза на заснетите кадри от телефона на Патриша Хийтс, която обвинява Христо Шопов, че я е нападнал, ударил и заплашил с пистолет в нощта на 23 срещу 24 февруари. Техническите експертизи на видеата могат да отнемат между 6 и 8 месеца в някои случаи, така че всичко може да се забави много. Това е заради проблема с вещите лица в България. Предстоят още разпити на свидетели, има и много разпити до този момент", уточняват наши източници от Софийската районна прокуратура.

Децата на знаменити личности също са забелязани да буйстват с опасни железа. Голямо внимание се обърна през 2017 г. на сина на тогавашната екоминистърка Долорес Арсенова, Калоян Арсенов. Той бе причинителят на огромен смут в столичният квартал "Лозенец", където си е позволил посред бял ден да стреля в близост до жилищни сгради и детска градина. Престъпникът е бил задържан заедно с не кой друг, а сина на мутрата Злати Златев-Златистия Йордан Златев.

Реклама

Синът на щангиста и бивш общински съветник Гълъбин Боевски, Пол Боевски, пък е направил беля с газов пистолет април месец 2008 г. Тогава синчето е бил на невръстните 15 години и се е прострелял сам в класната стая на 18-о СУ "Уилям Гладстон" в София. Според ранения заедно с двама негови съученици са играли на игра и накрая Пол е бил затиснат с пистолет в главата. Иронично, самият Пол е внесъл оръжието в територията на учебното заведение. В същия ден той е закаран в болница "Пирогов" с рана в слепоочието. Газовият пистолет бил собственост на баща му Гълъбин, който не е имал представа, че е в ръцете на детето му.

Като за финал може да си припомним един по-забавен, но не по-малко сериозен случай преди 20 години. Покойният актьор Дейвид Славчев решава да покаже колко е слаба охраната в Министерството на външните работи с... базука! Славчев прокарва цял гранатомет през охраната на държавната сграда, без никой да го пита, и спокойно стига с противотанковото оръжие на пресконференцията, където тогавашният говорител на МВнР Любомир Тодоров изнася пресконференция. Впоследствие, за да направи критика към слабата сигурност, Дейвид вади грамадното оръжие от куфара и стряска всички присъстващи на конференцията.

За щастие България е от държавите в света, в които контролът върху оръжията е по-силен за разлика о други държави, и масови стрелби няма. Въпреки това, както виждаме, и у нас има моменти, в които известни и не толкова решават да играят на руска рулетка с безопасността си и тази на околните.

Реклама
Реклама
Реклама