Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18286960 www.bgdnes.bg

Пуснаха машинки срещу агресивни чайки и гларуси

Заради нашествието от грабливи птици 

Плашило с око на промоция отблъсква пернати на площ до 300 кв. м 

Варна и Бургас вдигнаха ръце от агресивни чайки и гларуси, които без страх нападат хора за храна. Проблемът се пренася и в други градове като София, Пловдив и Шумен. Заради нашествието от грабливи птици се появиха фирми, които предлагат машинки за прогонване на пернатите.

Проверка на "България Днес" показва, че устройството, което дразни чайките и ги кара да летят надалеч, се търгува в диапазон от 250 до 1000 лв. Джаджата работи на принципа на ултразвук. Всеки комплект съдържа 8 говорителя, които покриват ефективен периметър и защитават площ с малко над 700 кв. м.

Реклама

Има и по-бюджетни варианти, като най-евтините са пластмасови шипове, чийто отблясъци държат нашествениците надалеч. Цената им е около 5 лв. и могат да бъдат поставени на всяко място, като са особено подходящи за защита на статуи, паметници на културата и др., тъй като са изцяло прозрачни и дискретни.

Сред хитовете е и плашилото с око, което в летния сезон е на промоция и струва 13 лв. Представлява жълт балон, върху който са разпределени червени кръгове с проблясващи елементи, които приличат на хищна птица, така че плашилото да прогонва и отблъсква гълъби, врабчета, лястовици, косове, чайки, врани и други птици от площ до около 300 кв. м.

Иновация в борбата с гларусите и чайките и е гелът против птици. Подходящ е за бързо и лесно монтиране на первази, тераси, прозорци и други места по сградата. Защитава успешно, като отблъсква агресивните пернати чрез отблясъци, симулиращи пламъци, към които птиците изпитват непоносимост, и дори предотвратява гнезденето им. Освен това съдържа и неприятна миризма. Гелът е поставен в чинийки, които са лесно преносими. При правилна експлоатация действа до 5 г., което оправдава цената му от 50 лв.

Разкриха защо нападат птиците на Хичкок

Учени от САЩ разкриха 50-годишната загадка, вдъхновила режисьора Алфред Хичкок за филма "Птиците".

След години изследвания върху пернати, нападащи хората, е установено, че създанията са се хранили с вид произвеждащи токсини водорасли, които причиняват амнезия и дезориентация. Филмът на Хичкок от 1963 г. е базиран върху случай от 1961 г., когато в района на залива Монтерей в Северна Калифорния ято дезориентирани морски птици се блъска в домовете на хората. Откритието обяснява и загадъчната смърт на четирима души на канадския остров Принц Едуард в края на 80-те години на миналия век.

Реклама
Реклама
Реклама