Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18305523 www.bgdnes.bg

Скандал в къщата на Петър Дънов

Учителя и комунистическият тоталитарен вожд Георги Димитров спели под един покрив

Избухна скандал с къщата на Георги Димитров, а не с къщата на Петър Дънов, както се разбра от адвоката на Бялото братство Руска Дучева. Това всъщност е една и съща къща, под един покрив, но разделена на две. Намира се в София, на ул. "Опълченска" 66. Двамата са били съседи и са общували съвсем мирно в продължение на много години.

"По време на благотворителния концерт за набиране на средства за възстановяването на къщата изведнъж нахлуха група младежи, които започнаха да ни обиждат. Скандалът им бе инсцениран", споделя адвокат Дучева и добавя:
"Младите хора, протестираха за това, че Бялото братство прави концерт с цел набиране на средства, но средствата са и за къщата на Георги Димитров", казва тя.
Проблемът е в това, че къщата е една с общ покрив с тази на Георги Димитров. В южната част е живял Петър Дънов, а в северната - Георги Димитров.
"Така или иначе тези млади хора бяха дошли да търсят конфликт, имаше множество заплахи. Смешното за мен беше, че те обвиниха Георги Димитров и за войната в Украйна", казва с огорчение адвокатката.
Засега не се знае кой ги е изпратил. Адвокатката е възмутена от действието на незнайните младежи, които очевидно са били организирани от някого, но не е сигурна от кого.
"Аз съм си запазила скрийншотове от техните призиви по мрежите, защото като адвокат знам, че това може да послужи пред съда", категорична е тя.
На въпросния благотворителен концерт били дошли предимно беловласи стари хора с бастуни. Провокацията на натрапниците била, че ще се лее кръв, че ще има бесилки и други обиди.
"Опитахме се да разговаряме с тези хора нормално. Те не позволяваха това да се случи. Имаше пълна словесна агресия от тяхна страна", оплаква се госпожа Дучева.
Основната мотивация била, че не искат да се възстановява къщата на Георги Димитров.
"Това е място, където са живели двама велики българи. Кои сме ние, че да го оставим то да се срути", пита адвокатката.
Адвокат Руска Дучева не е член на Бялото братство, а е просто техен адвокат. Тя е възмутена от институциите, които не я подкрепят относно издаването на документи, защото защитавала "лудите".
"Ако Министерството на културата ни беше възложило и двете части на къщата за управление, досега да сме направили вече ремонта. Бялото братство не желае никакво външно финансиране", допълва адвокатката.
Желанието е в къщата да се направи музей, в който да бъдат изложени личните вещи на Петър Дънов и на Георги Димитров.
"Ако едната част на къщата само се възстанови, другата част ще падне и ще повлече възстановената част", категорична е госпожа Дучева.
В момента се ремонтира само частта на Учителя Петър Дънов, който е живял в тази къща през 1905 година с Георги Димитров под един покрив съвсем мирно.
"Те са били в съвсем добросъседски отношения. Нямало е език на омраза. Кои сме ние сега, след 160 години, да съдим двамата. Те просто са намирали общ език", допълва адвокат Дучева.

Четете още

"България Днес" единствен "хвана" Брендо

"България Днес" единствен "хвана" Брендо

Ванга за 2024-а: Чакат ни войни, терористични атаки и криза

Ванга за 2024-а: Чакат ни войни, терористични атаки и криза

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама