Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18305943 www.bgdnes.bg

ЧАРОВНИЦИ В ЗООПАРКА! Водят алпаките Вяра, Надежда и Любов на фризьор

Алпаките Вяра, Надежда и Любов от Бургас се сдобиха с нови летни прически! Дамите се поглезиха с разкрасителни процедури при специален фризьор, който оформи козините им по модерен и изискан начин. Бозайниците са с изцяло нова визия за топлия сезон. Животните вече се фукат пред посетителите на зоопарка в морския град с ефектни бретони и летни ботуши върху крайниците си.

"Повечето животни сами си сменят прическите лятото и зимата. Това е с цел зимните костюми да бъдат по-топли, а летните по-феерични. Алпаките са от тези животни, които са високопланински. Те живеят над 2000 метра надморско равнище и не сменят сами козината си. Затова, когато са в ниското при нас, се налага ние да ги подстригваме", коментира пред "България Днес" директорът на зоопарка Кръстьо Дъбов.

Реклама

Оказва се, че да се намери коафьор на алпаките не е лесна задача. Много рядко някой, който стриже овце, се наема да стриже и алпаки. Това е по простата причина, че вълната на алпаките е изключително гъста, дължината е около 20-25 см и оформянето им се оказва много трудоемък процес, на който не всеки е готов да се подложи.

"За щастие имаме специалист, който всяка година идва и стриже животинките. Получават се много красиви прически", гордее се Дъбов.

Останалите обитатели на зоопарка сами се грижат за външния си вид. Това не пречи на гледачите да ги радват с други неща през лятото. Редовно животните се глезят с ледени близалки и различни охладени плодове.

"При нас, на морето, температурата се движи между 28-29 градуса с лек бриз. Има дни, в които термометърът скача над 34-35 градуса. Тогава имаме система за оросяване. Водата, която идва от кладенците, е около 8-10 градуса и се разпръсква из целия зоопарк", допълва управникът.

По този начин градусите в зоологическата градина падат с поне 5-6, което радва и животните, и посетителите през летните дни.

Четете още

Хранят със замразени плодови торти животните в зоопарка

Хранят със замразени плодови торти животните в зоопарка

Второ белоглаво лешоядче се излюпи в Стара Загора

Второ белоглаво лешоядче се излюпи в Стара Загора

Реклама