Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1832330 www.bgdnes.bg

Експерт: Похитителите целят психически да изтощят близките на Лара

"Това изчакване има цел. След като МВР не дава информация, а похитителите не цяла седмица не огласяват исканията си, излизат различни версии за отвличането на дъщерята на Брендо. Това определено би могло да попречи на разследването." Това каза пред bTV Пламен Василев, експерт по сигурност и антитероризъм.


Отвличанията са един бизнес, в който рискът и печалбата са добре пресметнати. "Една такава група е организирана на принципа на клетъчната структура. Едни отвличат, други се грижат за похитения. "Мозъкът" на групата се занимава единствено с преговорите", допълни експертът.

Реклама

След като цяла седмица, похитителите на Лара не представят исканията си, което не е типично, значи те целят психическо изтощение на близките й. Обикновено похитителите звънят на семейството до 48 часа след отвличането.

"Похитителите се стремят да контролират всичко. Това изчакване може да се изтълкува и като подход за психическо изтощение на близките. Под много силен стрес всеки родител веднага ще се съгласи на каквито и да било искания. А обикновено исканата в началото сума е огромна, за да има за какво да се пазарят", коментира Пламен Василев. Близките на похитените при установен контакт първо трябва да поискат доказателство, че отвлеченият е жив.

Според него този кръг на "Наглите", които останаха на свобода, би трябвало да са под наблюдение. "Разговорите с похитителите вече се провеждат по всякакъв начин. Може по скайп, може с телефон", каза Василев и допълни: "Престъпниците винаги са крачка напред пред полицията. Тези пари за какво се използват? Голяма част от тях се инвестират в технологии".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама