Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1832519 www.bgdnes.bg

Говедовъди и потомци на Левски напират за властта

Порой от прошения при Плевнелиев след оставките

Говедовъди и потомци на
Левски искат властта

Всички се бутат да управляват и прекрояват държавата

Надя Панкова

Протестите и оставката на кабинета дойдоха в повече не само на Бойко Борисов, но и на президентската администрация. Лавини от преписки пристигат всеки ден на "Дондуков" 2 с прошения от граждани и организации до президента. Повечето искания в деловодството на държавния глава обаче са за власт, установи проверка на "България Днес".


Освен идеи за номинации за служебен кабинет масово синдикати, дружества и представители на фондации настояват именно те да бъдат включени в обществения съвет на гражданите към служебното правителство. Мнозина от пишещите до Плевнелиев са доста колоритни - Любомир Гвоздиев например разказва "приказка за силното левче и слабия лев", като препоръчва на президента "да се направи промяна в конституцията или някой друг закон", с която да сложи допустими нива на печалбите на производители.

Реклама


Друг ентусиаст пък се саморекламира като потомък едновременно на Васил Левски и Лазо войвода. Пловдивчанинът Васил Кльонков от гражданско сдружение "Гласът на народа" не само е готов да влезе в управлението, понеже "ние не сме дъбилни, както ни изказват медиите", а и като родственик на Апостола и Лазо войвода плаши президента с оставка, ако не допусне лидерите на протестите до властта.
"Народа чака вашия отговор. Нещата могат да станат много по тежки от сегашното положение. Изпратете ми Входящия номер на моето писмо благодаря предварително", (правописът е запазен) казва пловдивският потомък на Апостола.

Освен него за властта се предлагат и от съюза на говедовъдите, според които е от вопиюща важност участието им в обществения съвет. Липсата им в съвета пък може да доведе до "драстичен спад на производството на мляко".


Представители на ромския етнос от квартал "Столипиново" още в първия абзац до прошението си са обезпокоени от високо поставените им електромери. В писмото си те апелират до държавния глава, че заради недостъпността им "не знаем дали инкасаторите не ни лъжат за сметките". Циганите също искат да участват в обществения съвет.


От съюза на учениците не остават по-назад и настояват и те да бъдат включени във формацията като "бъдещ основополагащ фактор за развитие". Сдружението на протестиращите "Свободни, можещи, силни" пък предлагат на Плевнелиев да ги приеме "на среща - конултация" (?!) и настояват да бъдат приети като единствените недоволни, към които не се присъединяват олигарси от "късното Якобинство".


Тайна за мнозина остава защо организации като "Живот без тютюнев дим" настояват да влязат в съвета и с каква полза освен "опитът ни, който е уникален за България", както и ефекта от участието на съюза на енергетиците, млекопреработвателите и надомните работници у нас. Небезизвестният Йоло Денев също се самопредлага за съвета редом до младежите от "Фронт - За Бойко", първия частен синдикат и медицинските фелдшери.


Освен да се бутат към властта, пишещите до Плевнелиев имат и странни държавнически решения, които предлагат на държавния глава. Едноличен търговец от фирма "Финажур" пък предлага лимит за заплатите на министри и чиновници от 500 лв. максимум, както и незабавното замразяване на износа на зърно и електроенергия, тъй като "обратното е израз на национално предателство".

Реклама

Тези мерки обаче бизнесменът предлага по странен начин - "Преди да фалираме като държава, след 18 месеца са необходими някои големи промени", с което явно показва, че фалитът е неизбежен.
Интересна идея за държавна промяна е изразил в писмото си мъж на име Невилс, който апелира за "полупрезидентска република", стара идея на д-р Желю Желев. Невилс парадоксално обяснява, че никой в държавата - нито протестиращи, нито президентът, може да реши кризата, но гражданите могат.

Пожарникар иска да командва


Някои от приносителите не молят да бъдат поканени от Плевнелиев в обществения съвет, а направо взимат решение да участват в него. Лидерът на синдиката на пожарникарите Любомир Еленски отсича в три редово писмо, че е взел решение да е част от съвета и просто уведомява държавния глава за ситуацията.
От сдружението на футболните привърженици пък са сърдити на президента, че не са поканени да участват в съвета и буквално му нареждат да ги нареди на една маса с останалите организации, като същевременно осветли бюджета на въпросните за 2012 г., както и в какви европейски и национални проекти са участвали и по какви критерии са избрани в съвета.
Междувременно обаче става ясно, че сдружението на тифозите е прясно-прясно от февруари тази година, не е участвало в нито един проект на каквото и да е ниво, но плаши, че "следим зорко политическите совалки и ще предприемем организирани действия", с каквито "техни колеги" предизвикаха преди седмици остри сблъсъци с жандармерията на Орлов мост. 

Реклама
Реклама
Реклама