Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1832603 www.bgdnes.bg

Сбогом! Пази жена ми! - каза Венци и се запали

 

"Пази жена ми! Сбогом!", това били последните думи на 53-годишния Венцислав Василев към брат му, преди да се самозапали. Вчера мъжът почина от раните си след 12 дни, прекарани в болницата в Пловдив. Василев е третият българин, който почина след самозапалване в знак на протест срещу сметките за ток.

Семейството на Венцислав и неговата съпруга Стефка научили за запалването му от полицаите, които дошли в дома им. Единственият близък, на когото мъжът се обадил преди самоубийствения акт, бил брат му Светозар. В разговора им Венцислав го помолил да наглежда внучетата и съпругата му и внезапно прекъснал връзката. Мъжът нямал към кого друг да се обърне, тъй като сестра му Петранка починала преди 5 г. от измръзване, а другият му брат Динко издъхнал след две тежки черепно-мозъчни операции.

Реклама

Смъртта на Венцислав обрича на глад и мизерия и семейството му, разказват съседи на многочленната фамилия. Семейството на самозапалиля се отскоро живее в жилище с две стаи и малка кухня. Те нямат хладилник и цяла зима са се опитвали да се отопляват с дърва и въглища.

В малкия мизерен апартамент Венцислав живеел със съпругата си Стефка, двете внучета Стефан и Венци от дъщеря им Антоанета и най-големия си син Тихомир. Едното от децата е с епилепсия и в момента семейството се чуди как да намери пари да отидат до Пловдив, за да му подновят решението на ТЕЛК за получаване на помощи в размер на 200 лв. След смъртта на Венцислав семейството остава без каквито и да е доходи, обясняват още познати на фамилията. Самата Стефка си търси препитание, но никой не иска да я наеме, тъй като няма образование. Фамилията разчита единствено на 75 лв. детски надбавки за двете внучета.

От няколко години нито Венцислав, нито съпругата му можели да си намерят работа. През есента на 2012 г. мъжът участвал в археологическа експедиция, откъдето спечелил 950 лв. Парите обаче дошли чак в началото на януари, като докато ги чакал, Венцислав натрупал дългове. Той получил и сметка за 1400 лв. от ВИК - Стара Загора. След обжалване сумата била намалена на 430 лв., но семейството нямало откъде да намери и нея.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама