Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1832651 www.bgdnes.bg

Живеем 150 години с хапче

Учени разработват хапчета, които могат да помогнат на хората да живеят до 150 години, като забавят процеса на остаряване. Лекарствата са синтетична версия на органичното химическо вещество ресвератрол, срещано в червеното вино, за което се смята, че забавя остаряването, като засилва дейността на протеина SIRT1. Фармацевтичната компания ГлаксоСмитКлайн (GSK) изпробва лекарствата върху хора, болни от диабет от втори тип и псориазис.

"Сега изследваме дали има полза за хората, които вече са здрави. Резултатите са обещаващи. Установяваме, че остаряването не е необратимо бедствие, както смятахме досега. Някои хора могат да живеят до 150 години, но няма да стигнем до там без допълнителни изследвания", заяви професорът по генетика в Харвардския университет Дейвид Синклер.

Реклама

Той обясни, че усилването на дейността на протеина SIRT1 подобрява дейността на клетките, като намалява ленивостта им. Предишни експерименти върху мишки, пчели и мухи, които получили вещества, засилващи дейността на протеина, показали, че те живеят по-дълго.

Проф. Синклер твърди, че е извършил експерименти, които показали, че веществата, базирани на ресвератрола, имат пряко въздействие върху здравето. Някои учени твърдят, че въздействието не е истинско, а експериментална хитрост. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание "Сайънс".

Въпреки противоречията, някои опити дали обещаващи резултати за заболявания като рак, сърдечно-съдови болести и сърдечна недостатъчност, диабет от втори тип, Алцхаймер, Паркинсон, мастна чернодробна болест, катаракт, остеопороза, мускулна атрофия, нарушен сън и възпалителни заболявания като псориазис, артрит и колит.

В момента изследванията целят да установят как тези вещества могат да помогнат за излекуването на заболяванията, свързани с остаряването. Но проф. Синклер смята, че след време ще се изследва също така превантивният им ефект. Както статините днес се използват за предотвратяване на сърдечно заболяване и инсулт, така тези вещества могат да бъдат използвани за забавяне на голям брой болести, смята изследователят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама