Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1832751 www.bgdnes.bg

Нацистки скандал във Виенската филхармония

Престижната Виенска филхармония, попадаща под огъня на критиките заради отдавнашното нежелание да освети нацисткото си минало, трябваше да признае, че част от музикантите са били водени между 1954-1968 година от бивш член на елитните нацистки СС части и сътрудник на хитлеристката служба за сигурност Гестапо. Това е най-голямото откровение в грандиозното разследване на историци по инициатива на самата филхармония за тъмните страници от нейната история от годините 1938-1945.

Почти половината от музикантите във филхармонията са били членове на нацистката партия по време на Втората световна война. Историците разкриват, че 13 души са били изхвърлени от оркестъра, защото са евреи или са женени за евреи. Десетилетия наред достъпът до документите на филхармонията е бил силно ограничен.

Реклама

Политическият натиск, обаче, накара оркестъра да излъчи трима души, начело с Оливър Ратколб, които да се разровят по-надълбоко във фактите през периода 1938-1945 г.

Оказва се, че най-известното мероприятие в календара на филхармонията - Новогодишният концерт, е създаден като инструмент на нацистката пропаганда.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама