Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1834519 www.bgdnes.bg

Майката на заклания Марио Данчев : Убиецът на сина ми ще се измъкне!

Иво АНГЕЛОВ

Разследването срещу убийството на 19-годишния студент Марио Данчев умишлено се бави и вече повече от година случаят не е влязъл в съда. Това твърди майката на загиналото момче - Росица Данчева, която първоначално разполагала с информация, че делото ще започне до края на март тази години.
При пиянски скандал на 29 февруари м.г. в Студентски град младото момче от Перник беше намушкано смъртоносно с нож. При скандала бяха замесени още неговият близнак Мартин и общият им съквартирант Илко Радев от Добрич. В стаята бил и приятелят на перничаните Владимир Борисов. Семейството на загиналия е категорично, че именно Илко е убиецът, защото месеци наред е бил в конфликт с двамата братя и постоянно са се карали за битовизми - разпределение на леглата, готвенето в стаята и други.
"Научих, че разследването се удължава с още три месеца. Въпросът ми е защо се прави това, след като ножът е на Илко Радев и отпечатъците са негови. Няма никакво съмнение, че той уби прекрасния ми син. Защо бащата на убиеца - Росен Радев, продължава да се крие? Дали пък не е платено, за да бъде измъкнат Илко? Мисля, че на Великден ще бъда разбрана цялата истина", заяви почернената майка.
В Перник усилено се коментира, че разследването умишлено се бави, за да бъде забравен случаят от обществеността. В миньорския град дори се появиха твърдения, че семейството се е свързало с депутати, за да съдействат за оневиняването на сина им.
"Дано да има справедлив процес. Става дума за умишлено престъпление, извършено от хладнокръвен убиец. Всичко, което Илко Радев измисля и разпространява, е продиктувано от адвоката му, за да не лежи в затвора. Нашата борба продължава", каза още Данчева. Тя е категорична, че иска доживотен затвор без право на замяна за убиеца на сина й. Не иска смъртна присъда, защото, ако умре, никога нямало да разбере какво огромна мъка е причинил на семейството й.
Приятелката на убития Марио - Елизабет, обаче е по-крайна в исканията си към човека, който е отнел любимия й. "Този злодей заслужава смъртна присъда! Марио е моята прекрасна любов и винаги ще го обичам", обяви момичето, което година след ужасяващия инцидент на профилната си снимка във Фейсбук продължава да е усмихната до Марио.
Веднага след убийството Илко Радев беше задържан. Няколко дни по-късно беше пуснат с решение на прокуратурата под парична гаранция в размер на 1000 лева. 19-годишният добричлия е обвинен за убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Според така формулираното обвинение той е бил нападнат и се е отбранявал, но е прекалил. За подобно престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание до 5 години затвор.
Изпълнената с тъга майка обаче е разочарована от местната власт, която според нея не е реагирала адекватно на годишнината от смъртта на Марио.
"Докато кметът на Добрич разговаряше с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, нашата кметица Росица Янакиева играеше най-дългото хоро, което трябваше да води Марио. Нямаше дори минута мълчание. Как е възможно?", сподели потресената Данчева.
След инцидента ученици от Финансово-стопанската гимназия в Добрич обявиха, че ще открият банкова сметка за подпомагането на семейството на Илко. Бившите му съученици започнаха и подписка в негова подкрепа. Ръководството на училището, в което майката на Радев е преподавателка, гласува финансова помощ за семейството.
"Умът ми не може да побере как е възможно да се събират средства за подпомагане на убиец. Явно има хора, които са способни да толерират убийство", заяви Данчева. Тя е шокирана и от начина на живот в Студентски град, където липсва контрол. Слабата охрана на общежитията и свободната продажба на алкохол на ниски цени са сред основните проблеми на столичния район.
Данчева е категорична, че ще се бори докрай в памет на загиналото си дете. Тя не се притеснява да казва всичко, което я тревожи около разследването, и искрено се надява съдебната система да си свърши работата. За себе си обаче тя няма съмнения, че точно Илко е убил детето й. Тя му пожелава дълъг престой зад решетките, където да се забавлява с другите престъпници.
При инцидента на косъм от смъртта се разминава другият близнак - Мартин. Той също е прободен с нож, но острието се забива в лопатката му. Родителите му смятат, че той е оцелял по чудо. "Илко се е опитал да убие и трите деца. Направил е огромна порезна рана първо на лицето на Марио, след което те са се уплашили и са се обърнали с гръб да бягат. Тогава той намушква и Мартин в лопатката. Опитва се да убие и него", заяви Данчева.





Трагедията скара
Перник и Добрич

Убийството на Марио предизвика вълна от нападки между Перник и Добрич - родните места на загиналия и обвинения за убийството.
Между двете населени места напрежението продължава да ескалира и има взаимни нападки в интернет. Всяка от страните си е направила страница във Фейсбук, където се водят яростни защити. Членовете на виртуалните пространства често се нападат взаимно и се обвиняват за ужасната трагедия, при която загина 19-годишен. В Перник са категорични, че Илко е тормозил близнаците и се е държал агресивно с тях, за което те са се чувствали ужасно. В Добрич обаче смятат, че Илко е действал при неизбежна самоотбрана и се е пазил срещу момчетата, които са се прибрали в стаята късно през нощта, като преди това са били на дискотека в Студентски град.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама