Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18360856 www.bgdnes.bg

Вижте човека, който управлява компютър с ума си с чип от Илон Мъск

"В момента мога да управлявам компютър с ума си. Все още работим върху това да мога да пиша изречения със силата на мисълта. Мога да управлявам курсор със същата прецизност, която другите хора имат. Това е просто страхотно. Нещата, които мога да правя с мозъка си са невероятни".

Това разказа Нолан Арбо в "На фокус с Лора Крумова".

Арбо е първият човек в света получил мозъчен чип от американската невротехнологична компания - "Нюралинк", основана от Илон Мъск.

Реклама

"Тъкмо бях приключил учебната си година в колежа. Работех в летен лагер, който се намираше на границата между Ню Йорк и Пенсилвания. Бях на едно езеро, заедно с мои приятели, всички тичахме към водата, забавлявахме се, не правехме нищо различно от това, което вършат летовниците на плажа или край океана. В един момент реших да скоча във водата, но не си го представяйте като някакъв скок от огромна височина - не беше така. Не правех нищо опасно. Вероятно при скока някои от хората, с които бях ме е ударил в задната част на главата с ръка, лакът или крак. Нещо е ударило главата ми, което е довело до загуба на съзнание. Когато се събудих бях по корем във водата и не можех да се движа. Още помня датата. 30 юни 2016 г. - това е денят, в който останах парализиран", спомня си Нолан.

Животът на младия мъж се преобръща. Той вече не може да движи тялото си. Умът му обаче не спира да работи, при това на пълни обороти.

"Не знаех нищо за "Неуролинк" преди да подам документите си. Спомням си как един приятел ми звънна по телефона и ми каза: "Хей, искаш ли да получиш чип в мозъка си?" Аз помислих, че се шегува и му отвърнах: "Защо пък не?" Малко по-късно той ми се обади отново и ми разказа всичко за "Неуролинк", помогна ми да кандидатствам по телефона. Няколко дни след това от компанията се свързаха с мен и така започна всичко. Имах пълната подкрепа на семейството ми. Разбира се, имаше доза притеснение, защото все пак става дума за мозъчна операция. В крайна сметка обаче те застанаха плътно зад мен и зад решението ми. Това ме кара да се чувствам изключително благодарен. Нищо от нещата, които ми се случват в момента, нямаше да стане факт без тях", убеден е Арбо.

Четете още

Илон Мъск е станал баща за 12-и път

Илон Мъск е станал баща за 12-и път

Любимците на Илон Мъск идват в България за първи път

Любимците на Илон Мъск идват в България за първи път

ОФЕРТА! Секс срещу кон обещал Мъск на знойна служителка

ОФЕРТА! Секс срещу кон обещал Мъск на знойна служителка

СКРОМНО! Илон Мъск сам си разписа 56 млрд. заплата от "Тесла"

СКРОМНО! Илон Мъск сам си разписа 56 млрд. заплата от "Тесла"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама