Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18392130 www.bgdnes.bg

Скотланд Ярд пред "България Днес": Още разследваме убийството на Георги Марков!

Въпреки че главният заподозрян, агент "Пикадили", почина през 2021 г., властите на Острова все още нищят случая и нямат намерение да спират, докато не стигнат до истината

"Разследването за убийството на Георги Марков все още е активно. Продължаваме да работим по случая. Понастоящем разследването остава отворено. Никое неразкрито убийство никога няма да бъде затворено, приключено, докато не бъдат заловени извършителите или поне докато не стигнем до истината, в случaй че убийците и организаторите на покушението са мъртви." Това казаха за "България Днес" от Скотланд Ярд, които ръководят разследването заедно с полицията в Лондон.

Реклама

"Към този момент няма някакви нови актуализации по разследването за убийството на Георги Марков, което се случи през 1978 г. на моста "Ватерло". Ако има такива в бъдеще време, то Скотланд Ярд ще ни предаде новите доказателства. Всички нови улики, данни за нови заподозрени или каквото и да е било ще бъдат прегледани спрямо предишните доказателства, за да се прецени накъде да поеме разследването. Това ще ни помогне да знаем какви нови подходи могат да бъдат предприети и да се стигне до извършителите." Това казаха пред "България Днес" Адам Торндайк - стратегическият ръководител на полицията в Лондон и пресаташето на британската полиция и на Скотланд Ярд Пийт Дейви, които са запознати с разследването, което се точи над 45 години. Те са в постоянна връзка със своите колеги в Скотланд Ярд и следят дали има някакво развитие. Очевидно смъртта на главния заподозрян за покушението - Франческо Гулино, известен и като агент "Пикадили", не спира разследващите, а може би Гулино не е единственият заподозрян.

За разлика от колегите си в Англия, българската прокуратура се отказа преди 11 години да разследва случая със смъртта на Марков. У нас делото бе прекратено поради достатъчно улики, които да сочат към заподозрян за убийството или към човека, който е поръчал покушението на дисидента.

На 7 септември 1978 г. следобед Марков има наглед незначителен сблъсък със "случаен" минувач на моста "Ватерло" в Лондон. За това си преживяване, което се оказва фатално, разказва на колегата си Теодор Лирков, а по-късно и на съпругата си Анабел Маркова. Писателят споделя, че е усетил убождане по крака, обърнал се и видял отдалечаващ се човек с чадър в ръка, който взел такси и изчезнал. Марков предполага, че непознатият го е закачил с върха на чадъра си. Последвалите събития показват, че инцидентът съвсем не е бил случаен, а срещу българския писател дисидент е извършено покушение с оръжие, замаскирано като чадър. С това оръжие чийто връх е намазан с рицин, като от филм на Джеймс Бонд Георги Марков е прободен в крака. Има и версия, че от чадъра е изстреляна малка сачма с отрова, но с този вариант има проблем, защото впоследствие не е открито външно тяло в крака на Марков.

Още същата нощ здравословното състояние на писателя дисидент, който се прочува със "Задочни репортажи от България", четени пред българската секция на Би Би Си, се влошава и той не е в състояние да застъпи първа смяна в редакцията рано сутринта на 8 септември. През деня вдига температура, изпитва пристъпи на гадене и повръщане. Вечерта извиканият общопрактикуващ лекар препоръчва хоспитализация. Писателят е приет в болницата "Сейнт Джеймс" със съмнение за отравяне на кръвта. Марков е в съзнание и повтаря разказа си за инцидента пред лекарите, но направената рентгенова снимка не дава основание за съмнение за наличие на чуждо тяло в бедрото му. Поради разказа на българския дисидент е уведомена полицията и в болницата е изпратен следовател. На Марков е поставена диагноза грип или вирусна инфекция, но въпреки провежданото лечение Марков развива нестабилност на кръвообращението, кръвното му налягане пада много ниско, сърдечната дейност става нерегулярна и той е преместен в интензивно отделение. На 9 и 10 септември състоянието му постоянно се влошава. Писателят изпада в безсъзнание и вечерта на 10 септември настъпват проблеми в сърдечната дейност, тотална бъбречна недостатъчност и отоци. На 11 септември сутринта Георги Марков умира.

Писателят умира, защото казва истината за комунистическия режим, което не се понравя на много хора. Според разследващите убийството е подготвяно дълго време, а начинът, по който Марков е бил умъртвен, е грижливо подбран измежду многото изпитани методи на стопанисваните от КГБ агенти на смъртта.

Реклама

Кой е убиецът на Георги Марков и кой е поръчителят на покушението може да не разберем никога.

 Живот като на кино

През 60-те години Георги Марков е един от най-талантливите млади български автори. Той е съавтор на легендарния телевизионен сериал "На всеки километър". Когато е на върха на своята слава и популярност, започва да се сблъсква с партийната цензура, която не допуска издаването на неговия роман "Покривът". Пише и няколко пиеси, които са свалени от сцената, защото са твърде критични спрямо социалистическия режим.

По време на вътрешната премиера на пиесата му "Аз бях той" в Сатиричния театър представлението е спряно и пиесата отхвърлена. По-късно на същия ден Георги Марков напуска страната под предлог, че заминава за Италия, за да посети брат си, който живее там. Първо смята да остане в Италия, докато скандалът с пиесата му отшуми, но когато през 1971 родните власти отказват да преиздадат паспорта му, Марков осъзнава, че е изпаднал в немилост и емигрира в Лондон, където учи английски и работи като журналист в българската секция на Би Би Си. По-късно сътрудничи и на "Дойче Веле" и радио "Свободна Европа".

През това време в България Георги Марков се превръща в персона нон грата. През 1972 година е осъден задочно на 6 години и 6 месеца затвор. Произведенията му са иззети от библиотеките и името му не се споменава в официалната българска преса и медии до 1989 г. Държавна сигурност започва разработката му под кодовото име "Скитник". Марков официално е невъзвращенец.

Докато в България Георги Марков е тема табу, животът му в Лондон потръгва добре. Писателят успява бързо да научи английски и продължава да пише. Пиесата "Архангел Михаил", написана на английски, се играе в Единбург и спечелва първа награда на Международния театрален фестивал в шотландската столица. Няколко месеца преди това, на лондонска сцена, е поставена пиесата му "Да се провреш под дъгата". В емисиите си в радио "Свободна Европа" Марков разобличава истинската същност на режима на Тодор Живков. Именно тези репортажи му спечелват омразата на родния режим и го поставят на мушката на ДС, което в крайна сметка му коства живота.

 Агент "Пикадили"

Италианецът Франческо Гулино, известен още с кодовото име "Пикадили", бе смятан за главния заподозрян в убийството на Георги Марков.

Българският журналист Христо Христов написа, че Гулино е бил арестуван два пъти у нас за контрабанда на наркотици и му е поставен ултиматум - да го пратят в затвора или да стане таен агент на Държавна сигурност.

Според книгата на Христов, озаглавена "Двойният живот на агент "Пикадили", Гулино създава база в Копенхаген като "търговец на произведения на изкуството".

Смята се, че италианецът е водил двойния си живот на арт брокер и на таен агент до 1990 г. и получава български държавен медал "За заслуги в областта на сигурността и обществения ред".

Гулино беше заловен и разпитван от британските и датските власти в Копенхаген през 1993 г. и въпреки че се съобщава, че е признал, че е бил в Лондон по време на убийството на Марков, италианецът отрича да е замесен в смъртта на българския дисидент.

Гулино е намерен мъртъв през 2021 г. в апартамента си в австрийския град Велс малко след интервюто, което дава пред продуцентска къща, която направи филм, излязъл миналата година.

 Посмъртно награждаване

В началото на 2001 година Марков е награден посмъртно с ордена "Стара планина" - първа степен, който е поднесен на неговата съпруга Анабел Маркова. Творчеството на Георги Марков заема достойно място в българската литература и драматургия, а неговата непримирима гражданска позиция може единствено да служи за пример на всички нас.

Четете още

КРАЙ! Никога официално няма да бъде назован убиецът на Георги Марков

КРАЙ! Никога официално няма да бъде назован убиецът на Георги Марков

Калин Тодоров, син на бившия премиер Станко Тодоров: САЩ ще обявят, че има извънземни
Калин Тодоров, син на бившия премиер Станко Тодоров: САЩ ще обявят, че има извънземни

Калин Тодоров, син на бившия премиер Станко Тодоров: САЩ ще обявят, че има извънземни

Реклама
Реклама
Реклама