Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18392655 www.bgdnes.bg

Излюпи се първото яйце от лешояд у нас

  • Едва втори случай в Европа
  • Родената на затворено Изи и дивият Лъки са щастливите родители 

Египетските лешояди Изи и Лъки създадоха свое поколение в Източните Родопи!

Това е първият случай на успешно размножаване на застрашените видове в България и едва вторият в пределите на Европа. Успехът в запазването на вида е в резултат на неуморната работа на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Спасителен център за диви животни "Зелени Балкани", които си партнират в благородната кауза.

Реклама

"Изи е излюпена на затворено в пределите на спасителния център, а след това я настанихме в специално предназначена волиера - просторна, голяма клетка, която се намира в сърцето на Източните Родопи, където видът се среща естествено. Лъки е дива птица, която чипирахме през 2019 година. Интересното е, че преди две години лешоядите се намериха съвсем случайно - буквално летяха един до друг и изведнъж се събраха. Оттогава са неразделни, а тази година успяха да излюпят две малки, което рядко се среща в дивата природа. Те са истински грижовни родители", заяви пред "България Днес" Волен Аркумарев от БДЗП.

Експертите проследяват птиците с помощта на специално поставен джипиес, а за радост на всички,тази година поколение остави и сестричката на Изи - Зара, която също е излюпена в пределите на спасителния център.

"На Зара й беше много трудно да се приспособи в началото. Намерихме я изнемощяла и я прибрахме обратно. Колебаехме се дали да й дадем втори шанс, но го направихме и тя се справи просто отлично! Преди няколко дни я проверихме и също беше излюпила свое малко", сподели Аркумарев.

Големи опасности постоянно грозят видовете, които прелитат по повече от 5000 км до местата за зимуване в централните части на Африка.

"Основните заплахи за тези птици са токовите удари, отровите и бракониерството, което в Близкия изток е широко разпространено. За щастие, в последните години в България са по-голяма рядкост тези случаи. В страната ни има по-малко от 30 двойки и е много важно да опазим вида не само у нас, а и в глобален аспект", категоричен е експертът.

Четете още

Египетският лешояд Фердинанд загина от токов удар

Египетският лешояд Фердинанд загина от токов удар

Второ белоглаво лешоядче се излюпи в Стара Загора

Второ белоглаво лешоядче се излюпи в Стара Загора

Огромна градушка уби бебе лешояд

Огромна градушка уби бебе лешояд

Първите черни лешояди снесоха яйца

Първите черни лешояди снесоха яйца

Реклама
Реклама
Реклама